2024. április 25., csütörtök

Gazdag nyugat lett Horvátország a Nyugat-Balkánon?

Horvátország az elmúlt évben több mint 100.000 munkást fogadott Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából, és Észak-Macedóniából. Az átlagfizetés novemberben nettó 1038 euró volt, míg a környező országokban ez lényegesen alacsonyabb volt. Bosznia-Hercegovinában az év ugyanezen hónapjában 599 euró volt, Szerbiában 2022 októberében 641 euró, Montenegróban a múlt év novemberében pedig 721 euró volt az átlagos fizetés – írja a Danas.
Másrészt, ha Horvátországot összehasonlítjuk az Európai Unió többi országával, egy évvel ezelőtt Horvátország az unió átlagbér-listáján legvégén helyezkedett el a 935,44 eurós havi átlagkeresettel. Csak Magyarország, Románia, Lengyelország, Görögország és Szlovákia áll mögötte az Eurostat adatai szerint.
Az Európai Unióban teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók átlagos nettó éves fizetése 2021-ben 33.500 euró volt, többszöröse annak a 11.225 eurónak, amelyet egy átlagos munkavállaló egy év alatt kereshetett Horvátországban – derül ki az Eurostat felméréséből. Ennek ellenére Horvátország a Nyugat-Balkáni országok körében mégis kimagasló, képes bevonzani vendégmunkásokat, nem is kis számban.
Nyitókép: Shutterstock