2023. március 22., szerda

A németek többsége helyesli Ukrajna támogatását Leopard harckocsikkal

Németország lakosságának többsége támogatja, hogy a szövetségi kormány számos fegyverrendszer után Leopard harckocsikkal is segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 54 százaléka helyesli, és 38 százaléka ellenzi Ukrajna támogatását a legmodernebb és legerősebb harckocsitípusnak számító Leopard 2-esekkel.

A kormánypártok – szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) – szavazóinak körében nagy többségben vannak az új fegyverszállítási program támogatói. A legnagyobb mértékben, 75 százalékos arányban a Zöldek szavazói értenek egyet a harckocsik Ukrajnába küldésével. A legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség szavazói is csaknem kétharmados, 64 százalékos arányban támogatják a tervet. A legkevésbe, mindössze 4 százalékos arányban a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) bázisa ért egyet azzal, hogy német gyártmányú modern harckocsikkal segítsék az ukrán erőket az orosz agresszió elleni védekezésben.

Az ország nyugati részén a lakosság 59 százaléka helyesli, 33 százaléka elutasítja a kormány szerdán bejelentett döntését. Az ország keleti részén, a volt NDK területén fordított az arány, 35 százalékos a támogatók és 57 százalékos az ellenzők aránya.

Illusztráció (Fotó: The Telegraph)

Illusztráció (Fotó: The Telegraph)

A szövetségi kormány első lépésként 14 darab Leopard 2-A6 típusú harckocsit ad át Ukrajnának a német hadsereg (Bundeswehr) állományából, és vállalja, hogy összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal segítő nyugati partnerek törekvéseit. A közös cél két harckocsizászlóalj minél gyorsabb felállítása az ukrán hadseregben. A Leopard-programhoz németországi kiképzés, lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik.

Az Ukrajna ellen csaknem egy éve hadat viselő orosz vezetés élesen bírálta a német kormány döntését. Szergej Necsajev berlini orosz nagykövet közölte, hogy a Leopardok Ukrajnába küldésével a feledés homályába vész az oroszok és németek közötti megbékélés (második világháború utáni) nehéz útja.

A diplomata véleménye szerint Ukrajna támogatásával Németország végleg szakít a náci rezsim által a nagy honvédő háború alatt népünk ellen elkövetett, el nem évülő kegyetlen bűnök iránti történelmi felelősség vállalásával, hiszen ismét német keresztet viselő harckocsikat küldenek a „keleti frontra", ami elkerülhetetlenül orosz katonák és civilek halálához vezet.

A szövetségi kormány döntése rendkívül veszélyes, a konfrontáció új szintjét jelenti és ellentmond a német politikusok azon állításainak, hogy Németország nem akar belekeveredni a konfliktusba – tette hozzá a nagykövet.

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: The Telegraph)