2024. április 24., szerda

Kiváló eredmények, nagy lehetőségek

Több mint ötszáz kiállító a belgrádi konyhakertészeti és gyümölcsészeti vásáron

Belgrádban tegnap megnyílt a negyedik Agro Belgrade nemzetközi gyümölcsészeti, konyhakertészeti és szőlészeti vásár. A háromnapos rendezvényen több mint 500 hazai és külföldi kiállító képviselteti magát. A megnyitón többek között jelen volt négy miniszter a régióból, valamint Hollandia és az Egyesült Államok nagykövete is. A vásár partnerországa Hollandia.

Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter kiemelte, büszke arra, hogy ilyen nagy számban jelentek meg kiállítók, mivel e rendezvény Szerbiát a legjobb fényben mutatja be.

A vajdasági küldöttséget Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke vezette (Fotó: Tartományi kormány)

A vajdasági küldöttséget Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke vezette (Fotó: Tartományi kormány)

– Szerbia támogatja a termelőket és az élelmiszer-kivitelt. A mezőgazdaság költségvetése az idén 79,7 milliárd dinárt tesz ki. A kiállítóknak azt kívánom, hogy minél több üzletet kössenek meg, a termelőknek pedig azt, hogy hódítsák meg a külföldi piacokat – fogalmazott Tanasković.

Aleksandar Šapić, Belgrád polgármestere rámutatott arra, hogy a főváros területén mintegy 153 ezer hektár a megművelhető termőföld és 30 ezer a családi gazdaság.

– Belgrád a többi önkormányzathoz képest több gondot fordít a mezőgazdaságra, főleg a fiatal gazdákat és a biotermelőket támogatja. Az idén majdnem a kétszeresére növeltük a fiatal termelőknek szánt támogatásokat – közölte Šapić.

Joost Reintjes, Hollandia belgrádi nagykövete rámutatott arra, hogy Szerbiának és Hollandiának kiváló az együttműködése a mezőgazdaság terén.

– Már 20 éve támogatjuk a szerbiai mezőgazdaság reformját. Szerbiának kiváló eredményei vannak és nagy lehetősége, főleg a gyümölcstermesztésben. Szerbia tavaly harmadik volt a világon málnatermesztésben, de még mindig van hova fejlődnie. Ezért olyan projektumot hoztunk létre, amely során a holland vállalatok megosztják tudásukat a szerbiai termelőkkel annak érdekében, hogy az ágazat hatékonyabb és nyereségesebb legyen. Szerbiának kiváló termőterülete, jó klímája van, a termelőknek nagy a tudásuk és szorgalmasak, a holland technológiával pedig minden lehetséges – fejtette ki a nagykövet.

Christopher Hill, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete elmondta, Szerbiának van a régióban a legfejlettebb mezőgazdasága, így többet kellene erről beszélni.

Jelenleg sokat beszélünk a fejlett technológiáról és az energetikáról, de többet kellene az élelmiszer termeléséről. Szerbia ugyanis ebben az ágazatban kiváló munkát végez – közölte Hill.

Beograd, 26.01.2023. - Sajam vocarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Belgrade 2023" otvoren je danas na Beogradskom sajmu. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

(Fotó: Beta)

Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke a rendezvényen megtekintette az agrobiznisz inkubátorház standját.

– Szeretnénk segítséget nyújtani a termelőinknek abban, hogy a piacon megtalálják a vásárlóikat, s népszerűsítsük őket. Az agrobiznisz inkubátorház célja a mezőgazdasági kis- és középtermelők fejlesztése, a termékek feldolgozásának a támogatása és a hatékonyabb piaci megjelenés. Vajdaságban 120 ezer családi gazdaságot jegyeznek, és remélem, hogy a közeljövőben még több agrobiznisz inkubátorházat alapítanak, amely tovább segíti a mezőgazdaságot – fogalmazott Ćurčić.

Mintegy 30 ezer négyzetméter területen több mint 500 hazai és külföldi kiállító mutatja be termékeit a rendezvényen, köztük számos olyan cég, amely mezőgazdasági gépek, öntöző- és jégvédelmi rendszerek gyártásával foglalkozik. Ezenkívül vegyipari, valamint növényi tápot és védőszert gyártó vállalatok, élelmiszeripari cégek is képviseltetik magukat. A kiállítói rész mellett tanácskozásokat is szerveznek, ezeken a szakértők, a vállalatok és az intézetek képviselői vitathatják meg az aktuális témákat a gyümölcsészet, a zöldségtermesztés és a szőlészet kapcsán. Az Agro Belgrade támogatója a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium, Belgrád városa és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID). A vásár szombatig látogatható.

Nyitókép: Beograd, 26.01.2023. - Sajam vocarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Belgrade 2023" otvoren je danas na Beogradskom sajmu. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)