2023. március 26., vasárnap

Felvételi előkészítők a Bolyaiban

Informatika, matematika és képzőművészeti szakon előkészítő órákat tart a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium

Szombaton, január 28-án kezdődnek a felvételi előkészítő órák a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban. Az iskolába való beiratkozáshoz elengedhetetlenek ezek az órák, amelyekre főleg a nyolcadikos tanulókat várják. Szombaton 10 órakor a matematika és informatika tagozat első órái kezdődnek, majd február 4-én a képzőművészeti szak iránt érdeklődőknek kezdődnek az előadások 9 órakor. Csikós Pajor Gizella, az intézmény igazgatója elmondta, hogy az iskola minden szakán felvételi vizsgát kell tenni a tanulóknak ahhoz, hogy be tudjanak iratkozni.
– A felvételi vizsgák informatika és matematika szakon matematika tantárgyból vannak, a képzőművészeti szakon pedig rajzból, festészetből és szobrászatból. A decemberi téli tábor, valamint a januári nyílt nap után nagyon sokan jelentkeztek mindhárom felkészítőre. Főleg a nyolcadikos diákok jelentkeztek, de van négy hetedik osztályos tanulónk is a jelentkezők között. A szerbiai oktatási törvényeknek megfelelően minden osztályba 20 diákot vehetünk fel. A megfelelő rangsort a felvételi vizsga, a záróvizsga és az általános iskola eredményei határozzák meg. A felvételi vizsgákra májusban kerül sor, a képzőművészeti szakos jelentkezők kezdenek május 12–13–14-én, az informatikai szakosok május 20-án, míg a matematikai szakra jelentkezők május 21-én kerülnek sorra. A felvételi előkészítőkön olyan típusú feladatokra próbáljuk a gyerekeket felkészíteni, amilyenekből az elmúlt években a vizsga állt, illetve a képzőművészeknek bemutatjuk a megfelelő technikákat. A felkészítők szakonként különböző mennyiségű óraszámot foglalnak magukban, a legtöbbet a matekosokkal foglalkozunk. A felkészítő órák egészen májusig, majdnem a felvételi vizsgákig tartanak. Szeretném megkérni a szülőket, hogy kísérjék el a gyerekeket az első alkalomra, és legyenek jelen a közös szülői értekezleten, amelyet az intézmény főépületében tartunk Zentán, a Posta utca 18. szám alatt. A felvételi előkészítő tervezett részletes időbeosztása mindhárom szakra megtalálható az iskola honlapján. Amennyiben valaki még most szeretne jelentkezni az előkészítőre, az megteheti a 024/816-700-as telefonszámon. Előzetes bejelentkezés nélkül is nyugodtan megtekinthető az első felkészítő nap, mindenkit sok szeretettel várunk – mondta Csikós Pajor Gizella. Hozzátette, hogy a felvételi előkészítő egy nagyon jó lehetőség arra, hogy felkészüljenek a gyerekek a vizsgákra, valamint hogy összeismerkedjenek. Kiemelte, hogy a felvételi vizsga után, amikor egy osztályba kerülnek, már ismerni fogják egymást a tanulók, hiszen előtte majdnem fél évet már együtt tanultak. Elmondta, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy a közös tanulás segít az osztályközösségek kialakításában.

Nyitókép: Az informatika- és matematika-előkészítő január 28-án, a képzőművészeti előkészítő február 4-én kezdődik