2024. március 19., kedd

Gyászfeldolgozás az álomvilágban

A gyerekeknek szólt az ünnepi hét harmadik előadása

Szabadkai körutazásra kalauzolta el az újvidéki nézőket szerdán a Szabadkai Gyermekszínház. Bár a Gergő szobája című előadás elsősorban a héttől tizennégy éves gyerekeknek szólt, a felnőtteket is elgondolkoztatta.

Az utazás a hétéves Gergő álmaiban zajlik, ahol ismét találkozik egyetlen barátjával, Csillaggal. A kislány már olyan helyen van, ahol még telefonon sem lehet elérni. Az álmokból kiderül, hogy a Palicsi-tó egy Pali nevű ember könnyeiből lett, emiatt régen sós volt mint a tenger. Az óriások később levest főztek belőle, de nem ették meg, mert elfűszerezték martonosi paprikával és borssal. A gyerekek ellátogatnak egy csipkegyárba, ahol többek között zászlókat, csipkebogyót, csipkebigyót és mindenféle csipkerongyikát készítenek, az udvarában pedig csak csipkebokrok nőnek. Az álomban épp egy hatalmas levesszűrőt készítenek, amivel le lehet szűrni a Palicsi-tavat. A gyermeki fantázia részei viszont a rémálmok is. Egy pillanatban Csáth Géza A varázsló kertje című novellája alapján egy csodaszép kertbe csöppennek, ahol óriás tölcsérű liliomok nőnek, a kert végében pedig ott a varázsló házikója. Az ott lakó rablók levágják a kislányok babáinak fejét. A rémálom folytatódik verekedős gyerekekkel, ezáltal felmerül a kortárs erőszak témája is. Mi az a baszomány, vagy mi a frász? A teringettét azt jelenti, hogy terigetni? Ezeket az összegabalyodott valószerűtlenségeket csak egy kis gyermek fantáziája tudja kibogozni, ezáltal feldolgozni a vele történt, közeli, de érthetetlen traumákat. A szülei válását, az egyetlen barátja elvesztését.

Halál, gyászfeldolgozás, kortárs erőszak – hogy férnek el ezek a nehéz témák egy gyermekelőadásban? Oláh Tamás dramaturg, és Lénárd Róbert arra tesz kísérletet, hogy játékosan illesszék be őket a gyermekek érzékeny világába, akik így felfoghatják a felfoghatatlant.

A repülés olyan egyszerű, mint egy hörcsögásítás (Fotó: Albert Éva)

A repülés olyan egyszerű, mint egy hörcsögásítás (Fotó: Albert Éva)

– Először rendeztem gyermekelőadást. Amikor elkezdtem, feltettem a kérdést, hogy miben más ez, mint a felnőtteknek szóló előadások rendezése. A titok az, hogy ugyanúgy kell csinálni a kettőt. Nem kell „gyereknek nézni” a közönséget, mert ők is megértenek mindent, csak máshogy – mondta a rendező.

Az előadásnak két főszereplője van. László Roland Gergőt játssza, aki egy tudálékos csodabogár, emiatt pedig különc. Horváth Blankát a mindig vidám Csillag szerepében láthatjuk.

 – Olyan témákat dolgozunk fel, amelyeket csak apránként lehet adagolni a gyerekeknek. Igazából nincs kimondva, hogy Csillag meghalt, de az amit Gergő érez, nagyon valóságos, és mindenki átérezheti. Mások elvesztését, és azt, hogy egy darabot belőle mindig magunkkal hordozunk mindenki átéli, többször is az élete során. Szomorú és nehéz pillanatok ezek, de meg kell tanulni feldolgozni őket. Az előadásban én játszom az a személyt, akit Gergő elveszít. Könnyen azonosultam a szereppel, mivel Csillag személye sokban hasonlít arra a kislányra, aki én voltam, vagyis egy hiperaktív, édességimádó, vidám gyerkőc, akit megigéz Gergő gondolkodó, kissé melankolikus személyisége – mesélte Blanka.

 – Színészként az a feladatom, hogy beleéljem magam a szerepembe, még ha ez alkalomadtán fájdalmas is. Egy szomorú témát viszont nem lehet fájdalmasan átadni a gyerekeknek, mert akkor elveszíti a hatását. Ezért próbáltuk zenével, viccekkel könnyíteni az egészet. Mivel gyerekelőadásról van szó, nem kell megvárnom a végét, hogy halljam és érezzem a közönség reakcióját. Ezeket nyilván megpróbálom kizárni, de nem mindig sikerül, valamikor pedig konkrétan szabotálni próbálják az előadást a gyerekek. Azt tapasztalom, hogy jól szokták fogadni, és élvezik, annak ellenére, hogy a vége valóban tragikus. Nyilvánvalóan vannak olyanok, akik még nem úgy fogják fel a történetet, de volt már olyan is, hogy az előadás után oda jött hozzám egy gyerek, és azt mondta, hogy olyan nehéz barátokat szerezni – mondta Roland.

Tegnap a szabadkai Népszínház Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásával folytatódott az Újvidéki Színház ünnepi hete, ma pedig a Kosztolányi Dezső Színház mutatja be A föld fia című produkciót, melyet Hegymegi Máté rendezett.

Nyitókép: A repülés olyan egyszerű, mint egy hörcsögásítás (Fotó: Albert Éva)