2024. április 25., csütörtök

Megdrágul a távfűtés Óbecsén

Tizenhat százalékos emeléssel számolhatnak a polgárok

Az óbecsei Toplana Hőtermelő és Szolgáltató Közvállalat januártól 16 százalékkal növeli a távhőszolgáltatás díját. Dejan Vuković, a közvállalat igazgatója elmondta, hogy utoljára négy évvel ezelőtt emelték az árat. Hozzátette, hogy a drágítás oka a gáz és az áram árának emelkedése.

– A gáz már októberben is megdrágult, januártól pedig újabb emeléssel kell számolnunk. A távhőtermeléshez a gáz és az áram használatára is szükség van, ezért mi is kénytelenek voltunk a kiadásokkal összhangban megemelni a szolgáltatások díját. Hangsúlyozom, hogy 2019 óta nem emeltük az árakat – fogalmazott a közvállalat igazgatója.

Az óbecsei Toplana Hőtermelő és Szolgáltató Közvállalat aktívan dolgozik a geotermikus energiafelhasználás megvalósításán. Ennek érdekében részt vesz a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank Megújuló energiaforrás a termikus fűtési rendszerben elnevezésű projektjében, amelynek részeként egy esettanulmány is elkészült. Az igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tanulmány szerint a projektben részt vevő községek közül Óbecse a legjobb helyen szerepelt.

– A településen a geotermikus forrásra való csatlakozás rendkívül magas jövedelmezőséget mutat. A tervek szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank még az idén kiírja a közbeszerzési pályázatot az óbecsei Toplana rácsatlakoztatására a geotermikus forrásra és az új rendszer kiépítésére. Ha minden jól alakul, nem kizárt, hogy még ebben az évben elkezdődnek a munkálatok. A geotermikus forrás felhasználásával 80 százalékkal csökkenne a gázfogyasztás, ami a polgárok számára is kisebb költségeket jelentene – tette hozzá Vuković.

Az óbecsei Toplana Hőtermelő és Szolgáltató Közvállalatnak több mint ezer felhasználója van. A 2021-es évhez képest tavaly októbertől decemberig mintegy 15 százalékkal alacsonyabb fogyasztást regisztráltak, ennek oka pedig a magas kültéri hőmérséklet.

Nyitókép: Az óbecsei Toplana Hőtermelő és Szolgáltató Közvállalat épülete (Fotó: TV Bečej)