2024. április 23., kedd

Vajdasági útmutató

Újvidéken folytatódott a Prosperitati Alapítvány mentorprogramjának harmadik évada – Más magyarlakta területeken is megvalósult a vajdasági ötlet

Az eseményről készült fotógalériát ITT tekintheti meg. 

A vajdasági első sikerek után akkora igény volt a vállalkozói közösségek létrejöttére és a mentorprogramra, hogy Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Muravidéken és Horvátországban is lezajlott a nagyvállalkozói mentorprogram – emelte ki a vajdasági kezdeményezés jelentőségét Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője az újvidéki Queen Hotelben tartott keddi szakmai napon, amelyen a Prosperitati Alapítvány mentorprogramjának résztvevői találkoztak.

A nagyvállalkozói mentorprogramot 2019-ben indította el a nemzetpolitikai államtitkárság. Akkoriban úgy vélték, a külgazdasági- és külügyminisztérium által támogatott, a Prosperitati Alapítvány által megvalósított anyagi segítség mellett a szakmai támogatásra is szükség van a vállalkozások hosszú távú, sikeres működéséhez – tért ki a kezdetekre a főosztályvezető.

– Vajdaságban született meg az az ötlet, hogy a helyi nagyvállalkozók már tudnak segíteni a fiatal tulajdonosoknak, a szaktudást tehát nem feltétlenül kell Magyarországról ide hozni, hanem itt is jelen van. Mi egy olyan keretet segítettünk létrehozni, és találtunk ki együtt a Prosperitati Alapítvánnyal, amellyel a külső segítség mellett elsősorban a helyi vállalkozók tudását kamatoztatjuk az adott közösségben. A harmadik évad közepén azt tapasztaljuk, hogy elindult a vállalkozók között egy olyan típusú együttműködés, amely már túllép az ismeretségi szinten. Együttműködnek ugyanis egymással, segítik egymást a mindennapokban is. Ez eddig kihasználatlan erőforrás volt, amellyel gyorsabban tud fejlődni a közösség – mondta Hajnal Virág.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Prosperitati Alapítvány és a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének szervezésében megvalósuló program közösségépítő erejét emelte ki köszöntőbeszédében Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője is.

– A mentorprogram kezdete óta a vajdasági magyar vállalkozók elkezdtek együttműködni és üzletelni. Ez a közösség egyfajta megerősítése, hiszen minden együttműködés plusz fejlődési és piacra jutási lehetőséget jelent, de megadja a tudás- és a tapasztalatcsere lehetőségét is. A célunk tehát a vállalkozói mikroközösség megerősítése és fejlesztése, ami legalább olyan fontos, mint a projektek támogatása. Évadonként ugyanis legalább nyolcvan vállalkozót mozgat meg a program a térségben, de külső előadókat is hívunk. Mindezt úgy, hogy a vajdasági magyar vállalkozók igényeihez alakítjuk a programot és a témákat – hangsúlyozta az ügyvezető.

Juhász Bálint kiemelte: a folyamatosságnak köszönhetően számos mentoráltból mentor lett. A programhoz harmadik éve hű Márton Zoltán, a szabadkai Fontana kereskedelmi vállalat munkatársa is: mentoráltént kezdte, de idén már másodszor tölt be mentori szerepet.

– A mentor feladata az útbaigazítás. Semmiképp sem az, hogy megmondja a mentoráltjának, mit és hogyan csináljon. A mentoráltaknak ugyanis maguknak kell dönteniük a vállalkozásaikkal kapcsolatos kérdésekben. Segítséget kell tehát nyújtani, de úgy, hogy a mentoráltak önmaguk határozzák meg azt az irányt, amerre haladni kívánnak a vállalkozások fejlesztésében. A legfontosabb az, hogy a program keretében közösséget építünk, amely által mindenki szert tehet új kapcsolatokra, ismeretségekre, azáltal pedig lehetőségekre is. Ezt a kiépített kapcsolatkört ápolni kell, hisz ebből próbálja meg mindenki kiaknázni a számára legmegfelelőbb lehetőségeket.

A mentorprogram harmadik évadának résztvevőit Juhász Bálint köszöntötte (Ótos András felvétele)

A mentorprogram harmadik évadának résztvevőit Juhász Bálint köszöntötte (Ótos András felvétele)

Márton Zoltán mentoráltja Horváth Gellért, a horgosi GeZo-Car Kft. társtulajdonosa, aki először vesz részt a mentorprogramban.

– Számos pozitív véleményt hallottunk a programról, és úgy döntöttünk az üzlettársammal, hogy kipróbáljuk. Két évvel ezelőtt alapítottuk a fuvarozócégünket, és elsősorban az unión belül szállítunk: Magyarország mellett Horvátországba, Szlovéniába, Ausztriába, Szlovákiába és többek között Lengyelországba is fuvarozunk árut. Jelenleg négy kis teherautónk van, ám szeretnénk kibővíteni a gépparkunkat annak érdekében, hogy minél több munkahelyet tudjunk biztosítani. A fejlődés lehetőségét keressük tehát a program segítségével, miközben üzleti jó tanácsokkal és pozitív energiával vagyunk körülvéve.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Pletikoszity Árpád, a Drontech vállalat igazgatója is, aki már tavaly is részt vett a mentorprogramban. Cégét 2020-ban alapította, és azóta is arra törekszik, hogy a mezőgazdasági drónok korszerű technológiáját a régiónkban is meghonosítsa.

– A mentorprogram tavaly is jó tapasztalatnak bizonyult. Olyan emberekkel találkoztam, akikkel egyébként nem lett volna lehetőségem beszélgetni: olyan irányba tettek fel kérdéseket, amelyekre saját magam nem biztos, hogy gondoltam volna. Nagyon jó iránymutató találkozások ezek, amelyeken felhívják a figyelmünket azokra a problémákra is, amelyekre kezdő vállalkozókként figyelnünk kell. A cél, hogy a mentoraink faggatásával minél több információhoz jussunk. Az előző és a mostani évadban is nagyon jó mentorokra támaszkodhattam: jó üzletemberek, specifikus a szakterületük, és ezáltal nagyon érdekes és értékés tapasztalatokat tudok gyűjteni – hangsúlyozta a fiatal vállalkozó.

A mentoráltak között az olyan egyedi kezdeményezők is megtalálják a számításaikat, mint Perpauer Martin, a Bordoline ügyvezetője.

– Piaci rést kínálok a nagyobb beruházásokra. Mintegy tizennégy hektárnyi földterülettel rendelkezek, amely teljes infrastrukturális kiépítés alatt áll. Ezekre keresek befektetőket. A program által olyan kapcsolatrendszereket, illetve olyan innovatív és produktív embereket ismertem meg, akik sokkalta nagyobb fejlődési lehetőséghez juttatnak. Többlépcsős képzésről van ugyanis szó, amelynek éppúgy része a marketing, mint a válságkezelés, vagy a rizikófaktorok kiszámítása. Többfajta üzleti modellt és stratégiát is átdolgoztunk: ezzel következtethetünk arra, hogy jó vagy rossz úton haladunk a saját vállalkozásunkban. Olyan visszajelzéseket kapunk, amelyekből leszűrhetjük, mit kell javítanunk és fejlesztenünk ahhoz, hogy eredményesebben tudjuk kezelni az adott helyzeteket – foglalta össze a program eredményeit a völgyesi vállalat ifjú képviselője.

A sikeres mentorprogram harmadik évadát tavaly ősszel hirdette meg a Prosperitati Alapítvány, az első találkozó pedig október végén volt Zentán. A program megvalósításában az alapítvány szakmai partnere a Design Terminal nemzetközi innovációs ügynökség.

Nyitókép: Számos fiatal vajdasági magyar vállalkozó támaszkodik a Prosperitati Alapítvány programjára (Ótos András felvétele)