2023. április 2., vasárnap

Norvégiában őrizetbe vették a Wagner odamenekült korábbi parancsnokát

Őrizetbe vette a norvég rendőrség a Wagner-csoport korábbi parancsnokát, aki menedékjogért folyamodott az országban. A rendőrség szerint a katonaszökevény illegálisan lépte át a norvég-orosz határt.

A norvég bevándorlási rendőrség közlése szerint Andrej Medvegyev, aki az orosz katonai magánvállalattól, a Wagner-csoporttól szökött el, illegálisan lépett be az országba. A rendőrséget az orosz határőrök értesítették arról, hogy nyomokat találtak a hóban, amelyek arra utalnak, hogy valaki illegálisan lépte át a határt.

Medvegyev azt állítja, hogy félti az életét, és menedékjogot szeretne kapni Norvégiában.

Medvegyev egy orosz disszidens csoport által közzétett videóban elmondta, hogy bármilyen háborús bűncselekményről tanúskodik, és tagadta, hogy bármelyikben is részt vett volna.

Azt is hozzátette, hogy mindent elmond, amit a Wagner-csoport vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról tud.

A norvég Nemzeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat, amely részt vesz az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálásában, közölte, hogy hamarosan kihallgatja Medvegyevet.

Az Oroszországban bebörtönzöttek ügyeivel foglalkozó Gulagu.net jogvédő szervezet telefonon beszélt Medvegyevvel, aki arról számolt be, hogy vasárnap egy szállodában vették őrizetbe, megbilincselték és fogdába vitték. Állítása szerint a norvég hatóságok közölték vele, hogy kitoloncolhatják.

Nyitókép: Igor Russak/Reuters