2024. április 18., csütörtök

Babiš: Nem küldeném gyermekeinket háborúba

Andrej Babiš cseh elnökjelölt nem küldene cseh katonákat a balti államok vagy Lengyelország megsegítésére, amennyiben támadás érné őket – ezt válaszolta a volt kormányfő a cseh közszolgálati televízió vasárnap esti vitaműsorában a műsorvezető kérdésre.

– Nem, biztosan nem. Én békét akarok, nem háborút. Semmi esetre sem küldeném gyermekeinket és asszonyaink gyermekeit háborúba – jelentette ki Andrej Babiš a műsorvezető által hipotetikusnak nevezett kérdésre válaszolva. 

A Twitteren később módosította álláspontját, és leszögezte: a Csehország által is aláírt NATO-szerződést ő is betartaná.

–Nem akartam válaszolni a Lengyelország vagy a balti államok megtámadását feszegető hipotetikus kérdésre. Meggyőződésem, hogy erre nem kerül sor, nem tudom elképzelni. A világ vezető politikusainak feladata megakadályozni a háborút. Ha valóban sor kerülne a támadásra, természetesen betartanám az 5. cikkelyt. Ez nem vitás – módosította kijelentését Twitteren Babiš. 

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, aki korábban a NATO Katonai Bizottságának az elnöke is volt, már a televízióban is felhívta Babiš figyelmét a NATO alapokmányára.

Csehországban pénteken és szombaton tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját, amelyben Andrej Babiš és Petr Pavel között dől el.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd