2024. április 25., csütörtök

Újabb eső jöhet az áradásra

Megtalálták a Novi Pazarban elsodort másik férfi holttestét is

Megtalálták annak a másik Novi Pazar-i lakosnak a holttestét, akit négy nappal ezelőtt sodort el az áradások során a Trnavica-folyó – erősítette meg az RTS-nek (Szerbiai Rádió és Televíziónak) a Novi Pazar-i városvezetés válságstábja. Az áldozat holttestét a Raška folyó mentén találták meg, Blaževo faluban.

Január 20-án Dél-Szerbiában az esőzések jelentős gondot okoztak, ugyanis megáradtak a folyók. Ez az áradás azonban nemcsak anyagi kárt okozott, hanem emberéleteket is követelt – két férfit elsodort a víz. Az egyik férfi a másikat mentette volna, de ő is beleesett a folyóba. Még egy férfi utánuk ugrott, szerencsére őt a helyieknek sikerült kimenteniük.
Az áradások több helyen földcsuszamlásokat is okoztak, így a vasútra zúdult törmelék miatt ideiglenesen leállt a közlekedés a Belgrád–Bar vonalon. Leposavićon, Prijepoljén, Sjenicán, Novi Pazarban, Brusban, Tutinban, Kuršumliján, Prokupljéban és Kraljevo kilenc községében rendkívüli helyzetet hirdettek, és ez továbbra is érvényben van. A hétvégén az Ibar és a Lim, valamint mellékfolyóik visszatértek a medrükbe, de jelentős mennyiségű szemetet és iszapot hagytak maguk után. Az ár helyenként utakat és hidakat rombolt le, épületeket rongált meg, villanypóznák dőltek ki. Számos háztartásban és gazdaságban keletkezett jelentős kár.

Úgy tűnik azonban, még nem múlt el az árveszély, az előrejelzések szerint ugyanis a következő napokban újabb csapadékkal lehet számolni, így elkerülhetetlen a vízállás növekedése. Prijepolje községben állítólag teljes készültségben várják az új árhullámot.

Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet hidrológusa közölte, hogy a Sava Šabacnál elérte az árszintet. A napokban újabb esőre van kilátás az ország délnyugati és déli részein, ahol a múlt héten is áradtak a folyók.

– Figyelmeztetést adtunk ki az Ibar folyó kapcsán, ugyanis a vízszint nagyon magas, de a Nyugat-Morava forrását is figyeljük, ahogy a Dél-Morava vízszintje is magas Aleksinac és Kruševac között. A bánáti folyók esetében rendkívüli árvédelmi készültség van érvényben – mondta Vladiković.

A Kárpátokat ért havazás miatt figyelmeztetést adtak ki a Tisza, a Temes, a Néra és a Brzava folyók esetében is.

Nyitókép: A hidrometeorológiai intézet újabb esőzésekre figyelmeztet, amelyek óhatatlanul újabb áradásokhoz vezet(het)nek. A felvétel Brus községben készült