2023. március 24., péntek

Ötszáz külföldi beruházó érdeklődött Szerbia kötvényei iránt

Büszkék és elégedettek vagyunk, amiért Szerbiának helye van a világ beruházási térképén, és figyelnek rá a legnagyobb külföldi befektetők – írja a Blic napilapban megjelent szerzői cikkében Siniša Mali, a kormány alelnöke, pénzügyminiszter annak kapcsán, hogy az állam eurókötvényeket bocsátott ki, melyek iránt a beruházók korábban nem tapasztalt érdeklődést mutattak, ugyanis a kereslet hatszorosa volt a kínálatnak.

Beograd, 11.10.2020. - Predstavljanje publikacije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o preporukama za unapredjenje uslova poslovanja u Srbiji odrzano je danas u hotelu Hajat u Beogradu. Na fotografiji ministar finansija Sinisa Mali. (

Beograd, 11.10.2020. - Predstavljanje publikacije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o preporukama za unapredjenje uslova poslovanja u Srbiji odrzano je danas u hotelu Hajat u Beogradu. Na fotografiji ministar finansija Sinisa Mali. (

Mint Mali emlékeztet, Szerbia január 19-én két részletben, 1,75 milliárd dollár értékben bocsátott ki eurókötvényt a nemzetközi pénzpiacon, öt- és tízéves futamidővel, 6,25, illetve 6,50 százalékos kamattal. Több mint 500 külföldi nagyberuházó versengett az értékpapírokért, és összesen mintegy 11 milliárd dollárt kínáltak fel. „Ezek a beruházók kötvényeink megvásárlásával szándékozzák finanszírozni további fejlődésünket, mert ezt biztos befektetésnek tartják. Kitűnő kamatlábat sikerült elérnünk, és a tőkepiacon olyan eredménnyel jártunk, mint az EU-tag Magyarország, mely a befektetésre ajánlott kategóriában szerepel. Ugyanakkor jobban szerepeltünk Romániánál, amely szintén uniós tagállam, és szintén van beruházási tekintélye. Sikerült 1,75 milliárd dollárt begyűjtenünk kedvező kamatlábbal a közutak és vasutak, a kórházak, egészségházak, iskolák és gyermekintézmények további építésére most, amikor a pénz egyre drágábbá válik. Voltak a múltban olyan évek is, melyekben az ország kölcsönt sem tudott felvenni, mert bizonytalan klienseknek pénzt nem adnak” – írja Mali. Megjegyzi, történik mindez egy általános válsággal terhes időszakban, amikor a hazai politikai életben egyesek mindenféle fejlődést tagadnak.

„Ez az első olyan világválság, melyben Szerbia nem úszik nyakig az adósságban, gazdasági eredményei nem a csőd felé mutatnak, és nemcsak túlélési, hanem hosszabb távú beruházási tervei is vannak. A gazdaságpolitika a közadósságot ellenőrzés alatt, a gazdasági bővülést pedig a pozitív tartományban tartja. Minimális a munkanélküliség, és a múlt év folyamán 4,4 milliárd euró értékű külföldi beruházást eszközöltek” – emlékeztet cikkében a pénzügyminiszter.