2024. április 24., szerda

Fakitermelés Zentán

A Halászcsárda üdülőtelepnél az erdő egy részét kivágják – Az újratelepítést ősszel kezdik

A zentai Halászcsárda üdülőtelep és a töltés közötti, mesterségesen telepített erdőt a Vajdaság Erdei Közvállalat munkatársai elkezdték előkészíteni a fák kivágására. A témával kapcsolatban a községhez fordultunk, ahol Homolya Ákos civil szervezetekkel és városrendezéssel megbízott tanácstag elmondta, hogy a közvállalat a napokban eltávolította az aljnövényzetet, és hamarosan megkezdik a fák kivágását.
– Ez a rész állami terület, de a Vajdaság Erdei Közvállalat fennhatósága alá tartozik. Fontos tudni, hogy  ezeket a fákat gazdasági hasznosítási céllal telepítették. A nyárfák most érték el azt a kort, amikor gazdasági szempontból a leginkább hasznosíthatóak. A terep előkészítését már javarészt befejezték, és a szakemberek megjelölték a kivágandó fákat. Nagyon bízunk abban, hogy a kitermelést követően nem gazdasági használat céljából telepítenek új fákat, hanem jóléti célból, úgy, mint a bánáti strand feletti részen, ahol őshonos fafajtákkal pótolták a kivágottakat. Sajnos az erdőgazdálkodásba az önkormányzatnak nincs beleszólása, mivel ez a tartományi közvállalat hatásköre – mondta Homolya Ákos.
A tanácstag hozzátette, hogy a Csárda üdülőtelep hivatalosan a kataszterben még erdőként van bejegyezve, és folynak a tárgyalások a Vajdaság Erdei Közvállalattal, hogy területcserét eszközölve építési, illetve szabadidős területté nyilvánítsák a Halászcsárdát. Kiemelte, hogy a tulajdonosok ezután jegyeztethetik majd be a kataszterbe a nyaralóikat.
A Vajdaság Erdei Közvállalatot is felkerestük a fák kivágásával kapcsolatban. Kérdéseinkre dr. Marko Marinković, a vállalat erdészeti, ökológiai és fejlesztési ügyvezető igazgatója válaszolt. Elmondta, hogy a Halászcsárda melletti 5,12 hektáros területen erdőfelújítási fakivágást végeznek majd a tavasszal. A telek állami tulajdont képez, de a Tisza Menti Erdő gazdasági egység erdőgazdálkodási alapjába tartozik 2019-től 2028-ig. Jelenleg az aljnövényzetet takarítják gépekkel, és készítik elő a terepet az erdő kivágására az elfogadott tervdokumentációnak megfelelően. Hozzátette, hogy a szóban forgó területen a mesterségesen nevelt nyárfákat 33 évvel ezelőtt ültették, és mára már elérték a kitermelési ciklus végét. Közölte, hogy a tarvágást követően fásítást eszközölnek majd a 2023/2024-es esztendőben, így a teljes helyreállítási munkálatok várhatóan 2024 tavaszán fejeződnek be. Kiemelte, hogy az erdőfelújítási célú fakitermelés után nem maradhat felújítatlan, azaz erdőtlen a terület. 

Nyitókép: Az erdő kivágását tavasszal kezdik el, a helyreállítás jövőre fejeződik be (Fotó: Horváth Attila)