2024. április 25., csütörtök

Van jövője a kultúránknak, nyelvünknek

A magyar kultúra napjára emlékeztek Péterrévén

A magyar kultúra napja és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi műsort Péterrévén a Művelődési Házban pénteken este. A rendezvényt az óbecsei Népkönyvtár péterrévei fiókkönyvtára szervezte.

Az alkalmi műsoron Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke mondott ünnepi beszédet.

– A kultúrát, mint egy virágoskertet, művelni kell. Ilyenkor, amikor látom, hogy különböző generációk, a nagymamáktól egészen a dédunokákig jelen vannak a színpadon, egyrészt boldogok lehetünk, másrészt megnyugodhatunk, hogy van ennek a nemzetnek jövője, van a kultúránknak, nyelvünknek jövője – fogalmazott Kiss Igor.

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

Az est folyamán színpadra léptek a helyi Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület táncosai, a szintén péterrévei dr. Kiss Imre Művelődési Kör tamburacsoportjai és a Margaréta asszonykórus. Rab Irisz szavalta el a himnuszt, a Folkbeat zenekar két tagja, a Réka és Imi elnevezésű formáció pedig a népdalok mellett megzenésített Petőfi Sándor-verseket adott elő.

– Én úgy gondolom, hogy magyarságunkon kívül a kulturális adottságaink azok, amik talán még jobban összekötnek minket a szomszéd- és rokon népeinkkel – mondta Csasznyi Imre péterrévei népzenész.

– Azáltal, hogy többet vagyok itt, nekem nagyon tetszik az, hogy minden egyes ünnepet, akár a magyar kultúra napját, akár a költészet napját vagy március 15-ét egy szép műsorral ünneplik meg az emberek. Tetszik nagyon, hogy a gyerekek is részt vesznek benne egészen a kicsiktől a nagyokig. Azt gondolom, hogy erről szól a kultúra – mondta G. Nagy Réka Viktória budapesti népzenész.

Nyitókép: Kancsár Izabella felvétele