2024. április 25., csütörtök

Megvalósult programok, készülő tervek

Egy kivételével minden rendezvényét megtartotta a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége

A Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége huszonhárom éve öleli fel a térségünkben működő kézimunkacsoportokat, egyéni hímzőket, szövőket és más, kismesterséggel foglalkozó személyeket. Több anyaországi csoporttal is együttműködnek, különböző műhelymunkákat, kiállításokat, táborokat, teadélutánokat tartanak. A tavalyi rendezvényekről és az idei tervekről Paróci Máriával, a szövetség elnökével beszélgettünk.

Paróci Mária (Paraczky László felvétele)

Paróci Mária (Paraczky László felvétele)

Mária, aki egyúttal a verbászi Aranykalász kézimunkacsoport vezetője is, lapunknak elmondta, a járvány idején csaknem két évig csökkentett intenzitással dolgoztak, tavaly azonban igyekeztek pótolni az elmaradt rendezvényeket, és egy kivételével megtartották a tervezett programokat is.

− Az év elején megtartottuk a szövetség közgyűlését, amelyen egyhangúlag elfogadásra került az éves terv. A tavalyelőtt szeptemberben meghirdetett pályázat ezúttal a falvédőkre és törölközőkre vonatkozott, a pályázat értékelésére márciusban került sor. Az értékelést a zentai Nagy Abonyi Ágnes muzeológus és a tornyosi Szabó Magda hímző- és szövőasszony végezte. Mintegy 220 beérkezett munkát néztek meg, majd 54 arany, 41 ezüst és 19 bronz minősítést ítéltek oda. Mindannyian örültünk, hogy ilyen szép számban voltak érdeklődők. 2022-ben a szövetség tagcsoportjai Szabadkától Székelykevéig és Nagykikindától Palánkáig összesen 21 műhelymunkát tartottak, s ezeken 50−100 kézimunkázó vett részt. Az asszonyok nemcsak dolgoztak, hanem szórakoztak is, ezenkívül a teadélutánra keresztelt találkozók is igen népszerűek. A legnagyobb rendezvényünk a 23. Nemzetközi Kézimunka-kiállítás volt, amelyet az újvidéki József Attila Általános Iskolában tartottunk meg, és ahol a látogatók 56 csoport 960 kiállítójának mintegy 5000 munkáját tekinthették meg. A hímzés mellett horgolás, kötés, barkácsolás, üvegfestés, karcolás, festmények, szalmatechnikával, dekupázstechnikával stb. készült munkák voltak láthatók. A kiállításon, amelyet a szövetség, az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ és az újvidéki Mimóza kézimunkacsoport közösen szervezett, minden kiállítócsoportot díjjal jutalmaztunk meg. Szeptembertől megnyílt a fehérhímzés pályázat, amely az idén március 1-jéig tart, erre is szeretettel várjuk a jelentkezőket – sorolta Paróci Mária.

A verbászi Aranykalász kézimunkacsoport decemberi kiállítása a Városi Múzeumban (Paraczky László felvétele)

A verbászi Aranykalász kézimunkacsoport decemberi kiállítása a Városi Múzeumban (Paraczky László felvétele)

Elmondta azt is, hogy tavaly anyagi okok miatt elmaradt a háromnapos, hagyományos kézimunkatábor, amelyet a szövetség sok éven keresztül a kishegyesi Kátai-tanyán szervezett meg, a koronavírus előtt pedig két alkalommal az újvidéki Petőfi Sándor MMK-ban került rá sor. Bízik abban, hogy az idén erre is sikerül eszközöket előteremteni.

Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége az idén ünnepli fennálásának 25. évfordulóját. Az elnök asszony szerint a jubileumról és a további programokról február 4-én Verbászon, az évi közgyűlésen döntenek.

Nyitókép: (Paraczky László felvétele)