2024. április 23., kedd
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Ötmilliárd ember nézte a világbajnokságot

Csaknem ötmilliárd embert ért el világszerte az egy hónapja zárult katari világbajnokság a különböző platformokon, hírcsatornákon keresztül a FIFA kimutatása szerint. A szerdán este közzétett tanulmányból kiderül, hogy a közösségi média felületein 93,6 millió poszt jelent meg a világbajnoksággal kapcsolatban, ezek összesen 262 milliárd elérést és 5,95 milliárd reakciót generáltak. A helyszínen 3,4 millió néző látogatott ki a mérkőzésekre, 400 ezerrel többen, mint a 2018-as vb találkozóira, és az Argentína–Franciaország finálé 88 966-os nézőszáma 1994 óta a legmagasabb volt vb-ken. Az Egyesült Államokban rendezett 1994-es vb döntőjét 94 194-en tekintették meg a pasadenai Rose Bowl Stadionban. A finálét világszerte csaknem másfél milliárdan nézték. A FIFA Dohában kialakított szurkolói zónáját 1,85 millióan keresték fel.

A szövetség azt is közölte, hogy húszezer önkéntes segédkezett a világbajnokságon, közülük tizenhétezer volt katari, háromezren pedig külföldről, összesen 150 országból érkeztek. Az önkéntesekkel együtt összesen száznyolcvanezer akkreditált személy vett részt a világbajnokságon, köztük több mint tízezer újságíró és televíziós munkatárs.

Kettőre három, kettőre négy

Újabb mérkőzést pótoltak be a Premier League – II. Erzsébet halála miatt – elhalasztott 7. fordulójából, amely meccs ráadásul a játéknap legnagyobb derbije volt, az Etihad Stadionban a bajnoki címvédő és jelenlegi második Manchester City az európai helyekért küzdő, pillanatnyilag ötödik Tottenhamet fogadta. Helyt is állt a Spurs, hiszen egy védelmi hiba után Kuluševski révén megszerezte a vezetést az első félidő hajrájában (44.), sőt Emerson Royal fejese már meg is duplázta az előnyt a nagyszünet előtt (45+2.). A második félidőben azonban sokkal nagyobb hatékonysággal értékesítette esélyeit Pep Guardiola csapata, amely Álvarez révén szépített (51.), Haaland látványos akció utáni fejesével (53.) pedig két perc alatt felállt a hátrányból. A lendület aztán néhány ígéretes Tottenham-támadás ellenére a házigazdánál maradt, a kulcsember pedig Mahrez lett, aki a 63. percben teljessé tette a fordítást, a végjátékban pedig egy labdalopás után pontot tett a találkozó végére (90.).

Haalandék a második félidőben négyet rámoltak be Hugo Lloris kapujába (Fotó: Beta/AP)

Haalandék a második félidőben négyet rámoltak be Hugo Lloris kapujába (Fotó: Beta/AP)

A Cityéhez hasonló fordítást vitt véghez a spanyol Király-kupa nyolcaddöntőjében a Real Madrid, amely a Villarreal otthonában vágott vissza a Sárga Tengeralattjárónak a két héttel ezelőtti bajnoki vereségért. A hazaiak Capoue és Chukwueze góljaival kényelmesen vezettek egy félidő után, a Királyi Gárda azonban a térfélcserét követően Vinícius Júnior, Militao és Ceballos góljával fordított, és negyeddöntőbe jutott. Megtette ezt a Barcelona is, amely az észak-afrikai Ceuta enklávéban hétezer néző előtt ötöst vágott a harmadosztályú kiscsapatnak, többek között Lewandowski duplájának köszönhetően.

Angol bajnokság, pótlás a 7. fordulóból: Manchester City–Tottenham 4:2. Az élcsoport (20 forduló után): Arsenal (–1) 47, Manchester City 42, Manchester United 39 pont stb. Olasz kupa, nyolcaddöntő: Atalanta–Spezia 5:2, Lazio–Bologna 1:0, Juventus–Monza 2:1. Spanyol Király-kupa, nyolcaddötő: Ceuta–Barcelona 0:5, Villarreal–Real Madrid 2:3.

Nyitókép: Haalandék a második félidőben négyet rámoltak be Hugo Lloris kapujába (Fotó: Beta/AP)