2024. március 29., péntek
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Himnusz-domborművet avattak

Felavatták Smidt Róbert fafaragó művész Himnusz című domborművét a Barankovics István Irodaházban pénteken, a magyar kultúra napja alkalmából. A tölgyfából faragott, öt méter hosszú és két méter magas, mintegy nyolcmázsás táblakép a magyarság történelmének sorsfordító eseményeit jeleníti meg a honfoglalás előtti időszaktól kezdődően az 1956-os forradalomig.

A pénteki budapesti ünnepségen Latorcai János (Fidesz–KDNP), az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett: a Himnusz olyan korszakban született, amelyben a birodalmi beolvadás és a nemzeti lét megerősítése között kellett választania a magyarságnak.

„A dombormű e tekintetben egy hasonló korban emlékeztet minket arra, hogy eleink mily sokszor és mekkora áldozatokat hoztak nemzeti megmaradásunk érdekében” – mutatott rá az alelnök, majd hozzátette: az alkotás minden nap emlékeztetheti a mellette elhaladókat, hogy a történelem jó oldalán állók mindig azok voltak, akik múltunk zivataros évszázadaiban a nemzeti függetlenségünk kivívásáért harcoltak.

A táblaképen látható, hihetetlen aprólékossággal kidolgozott életképek és drámai jelenetek a magyarság megmaradásért vívott küzdelmeit, többek között a 907-es pozsonyi csatát, a tatárjárást, a törökvész időszakát, a Rákóczi-szabadságharcot, az ország megcsonkítását okozó trianoni békeszerződést, valamint az 1956-os forradalmat idézik fel – mondta Latorcai János.