2024. április 16., kedd

Helyi dolgokról magyarul

Az MNT tisztségviselői a kisoroszi, a muzslyai és a magyarcsernyei újságok vezetőivel találkoztak

Rigó Pál Zsófiát, az MNT alelnökét, Kabók Erikát, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással és Tóth Ramónát, a Végrehajtó Bizottság hivatalos nyelv- és íráshasználattal megbízott tagját tegnap Kisoroszon, Talpai Sándor, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ vezetője látta vendégül. A kistérségi médiumok vezetőinek találkozóján részt vett Nagy Erzsébet, a Csernyei Újság főszerkesztője és Fazekas András, a csernyei lap szerkesztője, lektora, egyszóval mindenese, valamint Molnár Aranka, a Muzslyai Újság főszerkesztője és Kónya Kovács Ottília, a muzslyai lap újságírója.

Kabók Erika, a Végrehajtó Bizottság tájékoztatással megbízott tagja elmondta, látogatásuk célja a tájékozódás volt. A vendégek arra a kérdésre keresték a választ, milyen gondokkal küzdenek és milyen jelentősége van az általuk szerkesztett helyi lapoknak. Vajdaságban kivételes jelenség, hogy egy kistérségben négy helyi lap is megjelenik, s valamennyit több mint 20-25 éve életben tartanak.

Tartalmas és hasznos megbeszélést tartottak Kisoroszon (Kónya Kovács Ottília felvétele)

Tartalmas és hasznos megbeszélést tartottak Kisoroszon (Kónya Kovács Ottília felvétele)

Talpai Sándor, a Kisoroszi Hírmondó vezetője elmondta, hogy a pályázati rendszer miatt a térség újságjainak megjelenése bizonytalan. A nagykikindai község területén magyar nyelvű média csak az általuk évente négyszer megjelenő Kisoroszi Hírmondó maradt. Tavaly az önkormányzattól kaptak támogatást és egyéb pályázatokon is szereztek valamennyi pénzt, de odaadó munkával sikerül a helyi lapot kiadni és minden magyar háztartásnak eljuttatni.

Nagy Erzsébet, a Csernyei Újság főszerkesztője szerint községükben sincs más magyar nyelvű helyi tájékoztatási eszköz. Ez a lap is pályázatokon szerzett pénzekből jelenik meg, de nagy gond, hogy nincsenek fiatalok, akik írnának a lapba. Ők is kisújságukat, mint a kisorosziak, ingyenesen juttatják el a magyar olvasókhoz.
Molnár Aranka, a Muzslyai Újság főszerkesztője elmondta, nekik is a szakemberhiány az egyik legnagyobb problémájuk, és akárcsak a csernyei községben, a nagybecskerekiben is az egyetlen magyar nyelvű tájékoztatási eszköz a negyedévente megjelenő kisújság. A Tordai Újság képviselőjét is várták a megbeszélésre, de az nem tudott jelen lenni.

A lelkes szerkesztők azt szeretnék elérni, hogy a fent említett két önkormányzat is különítsen el eszközöket a magyar nyelvű újságokra. A tartományi és községi pályázatok megjelenéséről szeretnének értesítést kapni, hogy tudjanak pályázni. Nagy szükségét látják a szakmai megbeszéléseknek és egy esetleges médiatalálkozónak.

A múlt év végén jelent meg a négy lap összefogásával annak a kistérségi újságnak a második száma, amely szorosabbra vonja a kapcsolatot a szórványban élők között. Ez úttörő vállalkozás, amit szeretnének folytatni.

Nyitókép: Balról jobbra: Tóth Ramóna, Rigó Pál Zsófia, Fazekas András, Nagy Erzsébet, Molnár Aranka, Talpai Sándor (házigazda) és Kabók Erika (Kónya Kovács Ottília felvétele)