2023. június 9., péntek

Alacsony a gyermekvállalási kedv

Idén Ada községben ez idáig 5 kisgyermek látta meg a napvilágot, közülük az év első újszülöttje egy moholi kisfiú volt, aki január elsején 11 óra 10 perckor született a Zentai Közkórházban – tudtuk meg az Adai Egészségház igazgatójától, dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvostól. Elmondta, hogy az elmúlt öt évben Ada községben az újszülöttek száma nagyjából minden évben azonos volt.

– Ada község területén 2018-ban 118 újszülött jött a világra, 2019-ben ez a szám megemelkedett 127-re. Majd 2020-ban 109 volt, hogy ez mennyire tulajdonítható a Covid-járványnak, azt nehéz lenne bizonyítani. Viszont 2021-ben már ismét 115 gyermek született a község területén, 2022-ben pedig 116 újszülött jött világra – nyilatkozta dr. Balog András.

A szülész-nőgyógyász szakorvos megjegyezte, hogy az elhalálozott lakosok száma viszont két és félszerese vagy háromszorosa az újszülöttekének Ada községben, ahol nem nevezhető túl magasnak a gyermekvállalási kedv a fiatal, gyermektelen és a gyermekes családok körében sem.

– Még az első gyermek vállalásánál a szám elfogadható, de a második már sokkal ritkábban jön, a három és a több gyermek pedig már kivételesnek számít. Nem mondhatom, hogy túlságosan magas lenne a gyermekvállalási kedv. Tekintettel arra, hogy Ada községben a lakosság kor szerinti összetétele elég magas, vagyis idős a népesség, ezért a termékeny időszakban lévő személyeknek, illetve még gyermeket vállalóknak a száma is kevesebb. A másik ok, ezt lehet tapasztalni, hogy talán egy kicsit kivárnak a házaspárok az első gyermek vállalásával is. A szakma azt szorgalmazza, hogy az a jó, ha a hölgy huszonöt éves koráig megszüli az első gyermekét, és a családtervezés huszonöt és harmincöt éves kor között lezajlik, de ez nem igazán így történik. Az első gyermek vállalása is kitolódik a későbbi évekre, és már sokan a negyvenes éveik elején próbálkoznak meg a gyermekszüléssel. Vannak nők, akik negyvenen túl szülik meg az első gyermeküket. Ilyenkor természetesen már szükség van az orvostudomány besegítésére és munkájára a mesterséges megtermékenyítéssel és a többi méhen kívüli procedúra alkalmazásával – mondta dr. Balog András.

Nyitókép: Dr. Balog András (Fotó: Csincsik Zsolt)