2024. március 29., péntek

Az átláthatóság rögös útja

A pénzügyminisztérium szerint zökkenőmentes az e-számlák kiadása – A felhasználók az új rendszer alkalmazásának hiányosságaira hívják fel a figyelmet

Az év eleje óta már 3,65 millió e-számlát adtak ki Szerbiában az elektromos számlák központi adatbázisába (CEF) bejegyzett gazdasági személyek – hozta nyilvánosságra a héten a pénzügyminisztérium. Január 1-jétől ugyanis kötelezővé tették az e-számlák kiadását országunkban: azóta több mint 2,5 millió tranzakciót jegyeztek be az új rendszerbe magáncégek között, az állami költségvetésből fenntartott vállalatok és más gazdasági személyek között viszont több mint 500 ezer, átutalásra feljogosító dokumentumot regisztráltak a CEF-rendszerben.

Slavica Savičić, a pénzügyminisztérium államtitkára szerint az adatok alátámasztják, hogy a gazdasági személyek készen álltak az újítás bevezetésére, s ez az állami szervek és a gazdasági személyek közötti jó együttműködésre utal – állította az államtitkár. Hozzátette: a tavaly májustól alkalmazott rendszert a cégek és vállalatok visszajelzései alapján folyamatosan korszerűsítették ahhoz, hogy az év elején a gazdaság zökkenőmentesen át tudjon állni az e-számlák kiadására. Az államtitkár szerint a CEF-rendszer használata egyszerű és hatékony, meggyorsítja az üzletelést, és erősíti a felhasználók jogi biztonságát.

Az érintettek szerint azonban a gyakorlatban a mai napig adódnak kétségek mind a kötelezettség terén, mind az alkalmazás folyamán. Utánajártunk annak, milyen gondokkal kellett és kell megküzdeniük azoknak, akik bejegyeztették magukat az e-számlák kiadását lehetővé tevő rendszerbe.

KÖTELEZŐ, DE KINEK?

Az e-számla rendszerének használatát tavaly májusban tették lehetővé az illetékes állami szervek, és a közvállalatokat ettől kezdve kötelezték is a használatukra. A fokozatos bevezetés pozitívnak bizonyult, a gyakorlatban azonban még január 1-jén is akadtak tisztázatlan tételek – mondta felkeresésünkre Kovács Zsuzsanna, a Green könyvelési iroda tulajdonosa.

Kovács Zsuzsanna, a temerini Green könyvelési iroda tulajdonosa (Fotó: Tóth D. Lívia)

Kovács Zsuzsanna, a temerini Green könyvelési iroda tulajdonosa (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Az év elejére nagyon sok gondot megoldottak, és a visszajelzések alapján elég sok hibát kiküszöböltek. Ami viszont továbbra sem volt egyértelmű, hogy január 1-jétől pontosan kik kötelesek használni az e-számla rendszert. Temerinben például épp a Kommunális Közvállalat volt az, amely már májustól arra kötelezte a beszerzőit, hogy e-számlát adjanak ki számára. Mint kiderült, ez teljesen helytelen volt. A január elején kiküldött Hivatalos Közlöny szerint ugyanis az, aki nem köteles általános forgalmi adót (áfát) fizetni, azt a továbbiakban sem kötelezik az e-számla kiadására, és így az ezt lehetővé tevő CEF-rendszerbe sem köteles bejelentkezni. Ettől kezdve pedig a közvállalatoknak az ilyen beszerzőktől a jövőben is el kell fogadniuk a papír alapú számlákat is. Minderről már decemberben is szó volt a szakmai körökben, ám fekete-fehéren leírva januárban kaptuk kézhez a rendelkezést – válaszolta a szakember arra a kérdésünkre, hogy a gyakorlatban milyen szabályozásokkal kapcsolatban maradtak kétségek.

Év elején tehát tisztázódott, hogy az általános forgalmi adót fizető gazdasági személyek kötelesek e-számlát kiadni. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a nem áfaköteles cégek és vállalatok is bejegyeztessék magukat a CEF-rendszerbe – hívta fel a figyelmet a lehetőségre a könyvelő.

– Példának a saját irodánkat veszem: nem vagyunk áfakötelesek, ám sok olyan ügyfelünk van, amelyeket állami költségvetésből tartanak fenn – utalt a közvállalatokra, helyi közösségekre, kulturális és oktatási intézményekre a könyvelő, amelyeket már májustól köteleztek az e-számla kiadására.

– Mivel miattuk már bejegyeztettem az irodánkat a CEF-rendszerbe, minden olyan ügyfelemnek köteles vagyok e-számlát kiadni, aki szintén regisztrálta magát az említett rendszerbe. Aki viszont nem élt a lehetőséggel, annak továbbra is papír alapon számlázok – utalt a hagyományos és korszerű számlázási mód párhuzamos használati lehetőségére Kovács Zsuzsanna.

HIÁNYOS ADATOK, KORLÁTOZOTT KERESŐ

A szakember kiemelte azt a problémát is, amely a kiskereskedéseknél merült fel. A CEF-rendszer ugyanis szinte egyidejűleg kezdte meg működését az új, azonnali adóelszámoláson alapuló fiskális kasszák bevezetésével. A két kötelezettség következményeként azonban felmerült a dupla adóztatás gondja.

– A kiskereskedők az új rendelkezések szerint kötelesek a kasszán keresztül lebonyolítani minden forgalmat, azaz minden számlát azon keresztül kell kiadniuk. Ugyanakkor a közvállalatok és a más állami eszközökből fenntartott intézmények miatt a CEF-rendszert is használhatják. A kettő viszont olyan szempontból ütközik, hogy a kiskereskedő ugyanarra a forgalomra a kasszán keresztül és az e-számlán keresztül is leterheli magát az áfával. Ezt tavaly úgy oldották meg, hogy a kiskereskedőnek minden egyes ilyen forgalomnál kérelmeznie kellett a fiskális számla általi terhelés visszatérítését – utalt az adminisztrációs bonyodalmakra a könyvelő.

A májustól alkalmazott rendelkezések szerint ugyanis a kiskereskedőnek előbb fiskális számlát kellett kiadnia az állami finanszírozásból fenntartott gazdasági személyek számára, majd közös beleegyezéssel kérelmeznie az adó visszatérítését, és csak ezután tudott e-számlát kiállítani. Év elejétől azonban ezt is egyszerűsítették: a januári szaklapból kiderült, hogy a megfizettetéshez elegendő a fiskális számla – mondta Kovács Zsuzsanna.

A felhasználók szerint viszonylag egyszerű bejelentkezni az új rendszerbe, a bejegyzett gazdasági személyek listázása azonban gondot okoz (Fotó: Tóth D. Lívia)

A felhasználók szerint viszonylag egyszerű bejelentkezni az új rendszerbe, a bejegyzett gazdasági személyek listázása azonban gondot okoz (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A kiskereskedőnek ugyanis módjában van készpénz nélküli megfizettetést megjelölni a fiskális számla kiadásakor. Ezzel viszont az a probléma, hogy az így kiadott számlákon az adószámon kívül semmi olyan adat nem szerepel, amely a tranzakció lebonyolításához szükséges. Nincs például feltüntetve a fiskális számlát kiadó gazdasági személy folyószámlájának száma sem, amelyre a szolgáltatásaiért, termékeiért vagy árujáért a megtérítését várná – utal a megfizettetési eljárásnál felmerülő gondokra a szakember.

Hozzátette: január elején sok helyen problémák adódtak a szoftverek egyeztetésével is.

– A számlakiadásra alkalmazott szoftvereket ugyanis egyeztetni kellett a CEF-rendszerrel ahhoz, hogy a különböző számítógépes programok által kiadott számlák bevezethetőek legyenek az e-számlák közé. Ezt az informatikusok többnyire meg tudták oldani. Ami viszont továbbra is gondot okoz, az a CEF-rendszerbe beiktatott kereső használata. A bevezetett gazdasági személyek listázása ugyanis kizárólag név alapján történik, így sokszor rengeteg, vagy nem egyértelmű találatot jelenít meg a rendszer. Rendkívül időigényes, hogy ezeket a találatokat egyenként ellenőrizze a számlát kiadó személy ahhoz, hogy rábukkanjon a megfelelőre. Sokkal célszerűbb lenne adószám alapján listázni azok között a gazdasági személyek között, amelyek e-számlát tudják fogadni – mutatott rá a rendszer hiányosságára Kovács Zsuzsanna.

AZ ÁTLÁTHATÓSÁG NEM LEHET PROBLÉMA

A könyvelő elmondta, hogy a rendszerbe való bejelentkezés önmagában nem jelent különösebb gondot: az efaktura.mfin.gov.rs oldalon lehetőség van regisztrálni felhasználónévvel és jelszóval, valamint elektromos aláírást tartalmazó igazolvánnyal is. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az eljárás kicsit összetettebb azon személyek számára, akik nem jegyeztették be magukat az e-građani rendszerbe, így ajánlatos előbb ott regisztrálniuk a cégtulajdonosoknak és törvényes képviselőknek, majd elindítani az e-számla kiadásához szükséges bejelentkezést.

– Érdemes kiemelni, hogy a tavaly május előtt alkalmazott CRF-rendszer (bejegyzett számlák központi adatbázisa) a CEF-rendszer részévé vált. Az állami költségvetésből fenntartott gazdasági személyeknek kiadott számlákat ugyanis már korábban be kellett jegyeztetni az említett CRF-rendszerbe, amelyet tavaly májustól csak az e-számla kiadását lehetővé tevő rendszeren keresztül lehetett elérni. Így amikor jelenleg e-számlát adunk ki, akkor be kell jelölni, hogy a számlát fogadó CRF-köteles vagy nem. Ebben az adatbázisban ugyanis kizárólag azok tartoznak, akik az állami finanszírozás típusa miatt kötelesek voltak JBKJS-számot igényelni – utalt a közpénzek felhasználásának szigorúbb ellenőrzését lehetővé tevő rendszer alkalmazására a könyvelő.

Kovács Zsuzsanna kiemelte: a CEF-rendszer bevezetése további lépés a szürkegazdaság megfékezésében. Az adók és más kötelezettségek átláthatósága ugyanis a komoly üzletembereknek nem szabad, hogy gondot jelentsen – foglalt állást az új rendszerek alkalmazása mellett a könyvelő. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy az elfogadott e-számla a megfizettetést is megkönnyíti azokban az esetekben, amikor a számlát kiadó gazdasági személy arra kényszerül, hogy bírósághoz forduljon az adósság megtérítése miatt.