2024. április 23., kedd

Szerbia eurókötvényt bocsátott ki

Szerbia csütörtökön a nemzetközi pénzpiacon eurókötvényt bocsátott ki két részletben, 1,75 milliárd dollár értékben – közölte a Szerb Nemzeti Bank. Az egyiket 750 millió dollár értékben, ötéves futamidővel, 6,25 százalékos kamattal, a másikat pedig egymilliárd dollár értékben, tízéves futamidővel, 6,50 százalékos kamattal.

Siniša Mali

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Szerbia hatalmas sikert ért el a nemzetközi tőkepiacon, a beruházók soha nagyobb érdeklődést nem mutattak. Ez nemcsak az eddigi kiváló gazdasági eredmények bizonyítéka, hanem hogy bizalommal vannak irántunk – nyilatkozta a Szerbiai Rádió és Televíziónak Siniša Mali pénzügyminiszter. Mint mondta, a beruházók érdeklődése soha sem volt nagyobb a szerb eurókötvények iránt, és hogy a tőkepiacon 1,75 milliárd dollárt gyűjtöttek össze. Január végén az államadósság a bruttó hazai termék (GDP) 50,2 százaléka lesz – közölte Mali.

A tárcavezető rámutatott arra, hogy a piac aktívabb dollárokban, mint euróban, s ezért Szerbia dollárokban vett fel kölcsönt, így minimalizálta a kockázatot.

Szerbia elsősorban az infrastruktúrába fektet, és nem a fogyasztásba. A fizetéseket és a nyugdíjakat valós forrásokból növeljük, fizetőképesek vagyunk, van elég pénzünk, és minden kötelezettségeinket teljesítjük. Ezáltal pedig szavatoljuk a polgáraink biztonságát.

Rámutatott arra, hogy a Vedd el a számlát, és nyerj! nyereményjátékot nagy érdeklődés övezi, és hamarosan megkezdődik a sorsolás. Az idén 10 lakás is nyerhető. A legfontosabb az, hogy a befizetett összeg nem a szürkegazdaságba kerül, hanem új iskolák, óvodák, kórházak építésére fordítják, amire a polgároknak szükségük van – fogalmazott Mali.

Nyitókép: Siniša Mali