2024. április 20., szombat

Megnőtt a betegek száma Óbecsén

Az időjárás kiegyensúlyozatlansága kihat az emberi szervezetre

A januárban szokatlanul magas nappali hőmérséklet kedvez a különféle vírusok és baktériumok terjedésének, emiatt egyre többen keresik fel az óbecsei Egészségházat különböző tünetekkel. A legtöbben sokszor hányással és hasmenéssel is járó gyomorpanasszal fordulnak orvosukhoz. Ez a felnőttekre és a gyermekekre egyaránt vonatkozik.

– Egyéb tünetekkel is felkeresik az orvosokat a páciensek. Például vérnyomás, más krónikus elváltozások és fulladások, ezek mind megjelennek ilyenkor, hiszen egyik nap hideg van, a másik nap viszont meleg. Ezeket a fronthatásokat sajnos az emberek nagyon rosszul élik meg. Sok fiatalabb egyénnél jelentkeznek vérnyomással kapcsolatos gondok, légúti problémák, fulladások és más változások is. Azok a személyek, akiknek szívkoszorúér problémájuk van, az időjárás miatt állandó szívtájéki fájdalmat éreznek ilyenkor. A krónikus gerincbántalmakban szenvedőknél is aktiválódik a betegségük. Az asztmások és a krónikus hörghurutosok is nagy számban jelentkeznek – közölte dr. Koncz Mónika, az óbecsei Egészségház általános szakorvosa.

A szakember szerint ajánlott a rendszeres szellőztetés, hiszen ennek hiánya számos egészségügyi problémát vonhat maga után, továbbá kiemelten fontos az otthonunk tisztán tartása és a személyi higiénia.

– Ebben az időszakban nem szabad megfeledkeznünk az immunrendszerünk és a szervezetünk betegségekkel szembeni ellenállóképességének az erősítéséről sem. A gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztásával bejuttatjuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe, emellett fontos a megfelelő folyadékbevitel. Itt elsősorban a sima ivóvízre gondolok, nem az ízesített vizekre, az ásványvízre és az üdítőitalokra. Vitaminokkal pótoljuk a szervezetünk megfelelő működését. Pihenjünk, amennyire az időnk megengedi – tette hozzá a szakorvos.

Nyitókép: Az óbecsei Egészségház épülete (Kancsár Izabella felvétele)