2024. április 19., péntek
XXVIII. FÉRFI VB

Jöhetnek a norvégok!

A folytatásban fontos két pont sorsáról volt hivatott dönteni Szerbia és Katar találkozója az E csoport zárófordulóján, annak tudatában pedig, hogy az arab együttes négy nappal korábban a németeket is rendesen megizzasztotta, Toni Gerona csapata ezt a mérkőzést sem vehette félvállról. A katariak – akiknek keretében négy délszláv honosított játékos is van – sokáig tartották is az iramot, pár perccel az első félidő vége előtt még egygólos hátrányra is felkapaszkodtak (15:14), Szerbia azonban a második játékrészben hamar új lendületet talált, és fokozatosan ellógva a 49. percre már tízgólos különbséget alakított ki. A vége sima 34:24-es győzelem lett, és még az is belefért, hogy Dragan Pešmalbek és Jovica Nikolić is piros lapos kiállítást kapott. Remekeltek azonban a jobb szélsők, hiszen Vukašin Vorkapić és Bogdan Radivojević összesen 13-szor volt eredményes, valamint a csapat harmadik kapusa, a sérülésből való felépülése után a vb-n most bemutatkozó Dejan Milosavljev is, akit a meccs legjobbjának választottak. Győzelmének köszönhetően Szerbia két pontot visz tovább a középdöntőbe, ahol továbbra is Katowicében maradva az F csoport három továbbjutója vár rá a következő napokban: az első ellenfél ma este a négypontos Norvégia lesz, de a szabadkártyával 1961 óta először vb-résztvevő Hollandia is hasonlóan veszélyesnek tűnik az eddig látottak alapján, s még a papíron leggyengébb ellenfél, Argentína is megmutatta a legutóbbi meccsén, hogy nem csak statisztának érkezett, hiszen fölényes győzelemmel tette Észak-Macedóniát az alapszakasz egyetlen európai kiesőjévé.

Radivojević, a Szeged játékosa sok jó labdát kapott a szélen (Fotó: IHF)

Radivojević, a Szeged játékosa sok jó labdát kapott a szélen (Fotó: IHF)

A negyedik középdöntős csoportban az eddig minden mérkőzését nagy különbséggel megnyerő Egyiptom és Dánia számítanak a fő favoritnak a továbbjutásra.

Eredmények, 3. forduló, E csoport: Algéria–Németország 21:37, Katar–Szerbia 24:34. A csoport végeredménye: Németország 6, Szerbia 4, Katar 2, Algéria 0 pont. F csoport: Észak-Macedónia–Argentína 26:35, Hollandia–Norvégia 26:27. A csoport végeredménye: Norvégia 6, Hollandia 4, Argentína 2, Észak-Macedónia 0 pont. G csoport: USA–Egyiptom 16:35, Horvátország–Marokkó 36:24. A csoport végeredménye: Egyiptom 6, Horvátország 4, USA 2, Marokkó 0 pont. H csoport: Belgium–Bahrein 28:30, Tunézia–Dánia 21:34. A csoport végeredménye: Dánia 6, Bahrein 3, Belgium 2, Tunézia 1 pont.

Nyitókép: Radivojević, a Szeged játékosa sok jó labdát kapott a szélen (Fotó: IHF)