2024. március 29., péntek

A vakcinabotrány epilógusa

Egészségügyi nővérek ellen tettek feljelentést

Az ügyben eljáró egészségügyi felügyelő szabálysértési feljelentést tett azok az egészségügyi nővérek ellen, akik a belgrádi Narodni front Nőgyógyászati-szülészeti Klinikán a feltételezések szerint tavaly szeptember 16-a és október 17-e között nem BCG-védőoltással, hanem fiziológiás oldattal oltottak be 676 újszülöttet.

A B92 hírportál összeállítása szerint az említett intézményben rendkívüli felügyelőségi ellenőrzést hajtottak végre, majd ezt követően került sor a feljelentésre. Az immunizációval kapcsolatos szabálytalanságot a szóban forgó klinika hozta nyilvánosságra, tájékoztatva az érintett szülőket, hogy gyermeküket ismét be kell oltaniuk.

A botrány kirobbanását követően az egészségügyi miniszter elmondta, hogy a BCG-vakcinát, azaz a tuberkulózis elleni oltóanyagot, legkésőbb 12 hónapos korukig kell megkapniuk a gyermekeknek. A minisztérium tegnapi közleményének értelmében az érintett csecsemők közül eddig 615-öt oltottak be, 61 még nem kapta meg a védőoltást, azzal, hogy 29 szülő eddig nem egyeztetett időpontot az intézménnyel.

Nyitókép: europa.rs