2024. április 18., csütörtök
XXVIII. FÉRFI VB

A mennyből a pokolba

Hogy a sportban a forma mennyire kiszámíthatatlan, arra a kézi-vb-n a magyar válogatott teljesítménye adta az egyik legjobb példát: két nappal azt követően ugyanis, hogy váratlan fordítással legyőzték Izlandot, Portugália ellen mélyrepülés következett a D csoport 3. fordulójában. A 27:20-as vereség kulcspillanatai alighanem az első percekben keresendők. Egyrészt Sipos Adriánnak már 48 másodperc után véget ért a mérkőzés, ugyanis piros lappal kiállították Francisco Costa arcon ütése miatt. Másrészt a portugál kapus, Miguel Ferreira a felé tartó első nyolc lövésből hétnek is az útjába állt, így 18 perc játék után már 10:2 volt az eredmény, ez a különbség pedig érdemben nem is változott már a lefújásig, hiába kapott kissé életre a sok eladott labdával tűzdelt magyar támadójáték. Ferreira a lefújásig 45 százalékos hatékonysággal védte a portugál kaput, Szita Zoltán és Lékai Máté összesen hét lövéséből például egyet sem engedett be, így hatgólosnál kisebbre nem is csökkent a különbség. „Borzalmasan játszottunk az elejétől fogva, a legrosszabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen teljesítményt fogunk nyújtani – értékelt Lékai. – Egyszerűen nem találtuk a kulcsát annak, hogy gólokat tudjunk lőni. Amikor odakerültünk, akkor is elhibáztuk a helyzeteket.”

Miguel Ferreira jól felkészült a magyar támadókból (Fotó: MTI)

Miguel Ferreira jól felkészült a magyar támadókból (Fotó: MTI)

A folytatást illetően viszont mondhatni, ez az eldobott mérkőzés még bele is fért: Izland, Portugália és Magyarország körbeverés után egyaránt 2-2 pontot visz tovább a már göteborgi székhelyű középdöntős csoportba, ahol csak a svédek rendelkeznek velük szemben pontelőnnyel, a házigazdák mellett pedig Brazília és a Zöld-foki Köztársaság lesz az ellenfél a következő napokban. A hat csapat harcában azonban csak az első két hely jelent továbbjutást. A magyarok első ellenfele ma este Svédország lesz.

Eredmények, 3. forduló, A csoport: Montenegró–Chile 35:33, Irán–Spanyolország 22:35. A csoport végeredménye: Spanyolország 6, Montenegró 4, Irán 2, Chile 0 pont. B csoport: Szlovénia–Franciaország 31:35, Lengyelország–Szaúd-Arábia 27:24. A csoport végeredménye: Franciaország 6, Szlovénia 4, Lengyelország 2, Szaúd-Arábia 0 pont. C csoport: Brazília–Zöld-foki Közt. 30:28, Uruguay–Svédország 12:47. A csoport végeredménye: Svédország 6, Brazília 4, Zöld-foki Közt. 2, Uruguay 0 pont. D csoport: Dél-Korea–Izland 25:38, Portugália–Magyarország 27:20. A csoport végeredménye: Portugália (+3), Izland (+2), Magyarország (–5) 2, Dél-Korea 0 pont.

Nyitókép: Miguel Ferreira jól felkészült a magyar támadókból (Fotó: MTI)