2023. március 24., péntek
BEKERÜLT A GUINNESS-KÖNYVBE:

Százötven nap alatt százötven maraton

Tegnap Melbourne-ben célba ért Erchana Murray-Bartlett ausztrál futónő, aki 150 nap alatt 150 maratont teljesített. A 32 éves sportoló augusztus 20-án az Ausztrália északi részén fekvő York-félsziget csúcsától indult el, és több mint 6300 kilométer megtételét követően a kontinensnyi ország déli részében lévő nagyvárosban ért az út végére.

„Nem akartam, hogy ennek az egésznek egyszer csak vége legyen, mert nagyon jól szórakoztam közben, de tényleg meg kellett álljak, mert a testem elérkezett a határig” – nyilatkozta. Murray-Bartlett célja az volt, hogy teljesítményével segítsen pénzt gyűjteni egy civil szervezetnek, amely veszélyeztetett és a kihalás szélén álló ausztrál fajok megmentéséért küzd. A projektnek köszönhetően több mint 100 ezer ausztrál dollár került már a szervezethez. A futó a közösségi oldalain részletesen dokumentálta napjait, miközben kiemelte: a veszélyeztetettek listáján csaknem ötszáz állat szerepel, köztük az ország néhány jellegzetes faja is.

Murray-Bartlett teljesítményével jócskán megdöntötte a női Guinness-rekordot, amelyet a brit Kate Jayden tartott. Utóbbi tavaly egymást követő 106 nap során teljesített maratoni távot. Az ausztrál futónőéhez hasonló akciót fejezett be a múlt év utolsó napján az 53 éves angol Gary McKee, aki 2022 minden napján lefutotta a maratoni távot, és ezzel egymillió fontot gyűjtött rákbetegeket ápoló két intézmény javára.