2024. március 19., kedd

A szerelem mindent legyőz

Ismét repertoáron a Csárdáskirálynő Újvidéken

Kálmán Imre zeneszerző egyik leghíresebb és legnépszerűbb operettje, a Csárdáskirálynő hét év után ismét felkerül a Szerb Nemzeti Színház repertoárjára. Az ismert áriák január 21-én, 24-én és 31-én csendülnek fel Újvidéken, Mikica Jevtić vezénylésével, Leo Stein és Jenbach Béla librettója szerint.

 – A Carmen, a Vladimir és Kosara valamint az Aida operák sikeres bemutatói után türelmetlenül várjuk a Csárdáskirálynő operett premierjét, amely a repertoárunk nélkülözhetetlen darabja. Mindig igyekszünk figyelembe venni a közönség véleményét, ezért úgy gondolom, hogy a Csárdáskirálynő a megfelelő pillanatban kerül fel újra a repertoárunkra, az új év kezdetén, amely új reményt és a szebb holnap ígéretét hordozza – hangsúlyozta Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója.

 – Kálmán Imre Csárdáskirálynője tele van világsikerű dalokkal, a legnépszerűbb, és a világ színpadain leggyakrabban bemutatott operett. Úgy gondolom, hogy minden színháznak, minden évadában szerepelnie kell egy operettnek, amely vidám tartalmú, zenés és táncos élményt kínál a közönségnek – hangsúlyozta Sandra Milankov, a Szerb Nemzeti Színház opera-igazgatója.

A Csárdáskirálynő a közönség és a művészek kedvence (Fotó: Aleksandar Ramadanović)

A Csárdáskirálynő a közönség és a művészek kedvence (Fotó: Aleksandar Ramadanović)

Az operettben közreműködik a Szerb Nemzeti Színház balett és opera-együttese. Lipót herceg szerepét Miodrag Petrović játsza, Danijela Jovanovićot Vereczky Szilvia szerepében láthatjuk, az ifjú Edwin Ronald herceget Saša Štulić alakítja, Kaucsiánó Bonifác grófot pedig Vasa Stajkić játssza. A színház opera-együtteséhez ezúttal Gordana Jošić csatlakozik, aki a drámaegyüttes színésznője. Véleménye szerint az operába látogatás olyan, mint egy gyereknek az új játék, amely izgalmat, kíváncsiságot és élvezetet kínál. A színésznő Anhilda szerepét játssza.

 – A Csárdáskirálynő frissítő és fogyasztható alkotás, a közönség és a művészek kedvence. A darabban színészként veszek részt, az ország legjobb kórusa és játékos balettegyüttese mellett, akiket csodálattal figyelek, és próbálok erős karika lenni ebben a láncban – monda Gordana Jošić.

A Csárdáskirálynő világpremierje, ősbemutatója 1915. november 17-én, az első világháború közepén, Bécsben, a Johann Strauss Színházban volt. Majd 1916 novemberében Budapesten, a Király Színházban is láthatta a közönség. Az operett hamarosan világsiker lett, Svédországtól az Egyesült Államokig, az egész világon játszották. A Szerb Nemzeti Színházban 2007-ben volt a Csárdáskirálynő premierje, majd 2016-ban játszották ismét a népszerű operettet.

Nyitókép: A Csárdáskirálynő a közönség és a művészek kedvence (Fotó: Aleksandar Ramadanović)