2024. március 28., csütörtök

Lehet nevezni az animációs fesztiválra

Már lehet nevezni a 16. Kecskeméti Animációs Fesztiválra (KAFF), amely kétévente mutatja be a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermést, és amelyet idén június 21. és 25. között rendeznek meg – közölték a szervezők az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az animációs seregszemlére a 2021. február 1-je után befejezett magyar és európai animációs munkákkal március 20-áig, témamegkötés nélkül, díjmentesen lehet nevezni. Fontos kitétel, hogy a filmalkotásban az animáció arányának több mint 50 százaléknak kell lennie.

A magyar versenyre azok a munkák nevezhetők, amelyek Magyarországon készültek vagy a rendezőjük magyar. Az európai versenyre nevezett filmalkotásoknak pedig legalább 50 százalékban európai tulajdonban kell lenniük.

A magyar alkotások versenyére hat kategóriában – egész estés film, tv-speciál, rövidfilm, televíziós sorozat, alkalmazott animáció (reklám, szignál, előzetes, főcím, videóklip) és diákfilm – várják az alkotásokat, míg az európai filmek kategóriában egész estés filmek, tv-speciálok és televíziós sorozatok versenyeznek majd.

A nevezés részletes feltételei és az online nevezési lap a fesztivál weboldalán, a www.kaff.hu oldalon található.

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjának előzsűrizése 2023 áprilisában várható.

A KAFF ideje alatt a teljes programot ingyenes vetítések keretében láthatják majd a nézők – olvasható a közleményben.

Az első animációs szemlét 1985-ben szervezték meg Kecskeméten. A szemléből 1993-ban fesztivál lett, amely már nemcsak a legfrissebb hazai alkotások bemutatására korlátozódott, hanem egyre több, külföldi filmeket is bemutató programmal bővült, 1996-tól pedig külön versenyprogramban indulnak a legfrissebb európai animációs játékfilmek.

A KAFF célja, hogy a legszélesebb körben merítsen az elmúlt két évben készült hazai és nemzetközi animációsfilm-termésből. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív-válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a programot.