2024. március 29., péntek

A gazdagok tovább gazdagodtak

Oxfam: A világ legvagyonosabbjai csaknem kétszer annyit kerestek az elmúlt két évben, mint az összes többi ember

A világ legvagyonosabb rétegének, az emberiség mindössze egy százalékát kitevő globális elitnek a jövedelme az elmúlt két évben mintegy kétszerese volt annak, mint amennyit az összes többi ember keresett – állítja az Oxfam jótékonysági szervezet hétfőn kiadott jelentésében.

A szervezet a jelentést a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) első napjára időzítette.

Az Oxfam az egyre nagyobb globális szegénység csökkentése érdekében indokoltnak tartaná, hogy a multimilliárdosokat extra ötszázalékos személyi jövedelemadóval sújtsák. Ezzel az adóemeléssel 1,7 ezer milliárd dollárt szedhetnének be, ami kétmilliárd, mélyszegénységben élő emberen segíthetne – állítják. A WEF legaktívabb bírálója, az Oxfam szerint a globális elitbe tartozó milliárdosok gyakran csak a szájukat jártatják, és nem foglalkoznak a szegényeket érintő valódi problémákkal.

The logo of the World Economic Forum displayed on a window during the Annual Meeting of the Forum in Davos, Switzerland Tuesday, Jan. 17, 2023. The annual meeting of the World Economic Forum

(Fotó: Beta/AP)

„Amíg az átlagembernek a napi élelemszükséglet beszerzése érdekében is áldozatot kell hoznia, addig a szupergazdagok legvadabb álmaikat is megvalósítják” – mondta Gabriela Bucher, az Oxfam vezérigazgatója. „Alig két év telt el 2020 óta, de már kijelenthetjük, hogy pénzügyileg ez minden idők legjobb évtizede a milliárdosok számára” – mutatott rá.

A The Survival of the Richest című jelentés szerint a globális elit összesen 42 ezer milliárd dollárt keresett az elmúlt két évben. „A milliárdosok vagyona akkor is 2,7 milliárd dollárral növekszik naponta, amikor az infláció legalább 1,7 milliárd munkavállaló bérét emészti fel” – olvasható a jelentésben.

Az Oxfam ezúttal is jórészt az energia- és élelmiszerhiánnyal, valamint az életszínvonallal kapcsolatos égető kérdéseket helyezi a középpontba. A jótékonysági szervezet statisztikái szerint 2022-ben az élelmiszer- és az energiavállalatok profitjukat több mint kétszeresére növelték, s ezáltal 257 ezer milliárd dollárral gyarapították részvényeseik bevételeit.

Nyitókép: The logo of the World Economic Forum displayed on a window during the Annual Meeting of the Forum in Davos, Switzerland Tuesday, Jan. 17, 2023. The annual meeting of the World Economic Forum