2024. március 29., péntek

Mitrovicán is véleményezték Vajdaság fejlesztési tervét

Újvidék és Zombor után a mitrovicai városházán is megtartották azt a közvitát, amelyen Vajdaság fejlesztési tervét véleményezték a helyi önkormányzatok, a szerémségi közvállalatok, illetve a térség gazdasági és fejlesztési irodái. A közvitán a tervezet jelentőségéről Svetlana Milovanović, Mitrovica polgármestere és Radivoj Paroški, a tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár helyettese beszélt.

A titkárhelyettes itt is beszámolt arról, hogy a tervezet több mint két év alatt készült el, kidolgozásába mintegy 20 intézmény és 100 szakértő kapcsolódott be. Ugyanitt elhangzott, hogy Vajdaság fejlesztési terve a helyi önkormányzatok fejlesztési tervei által valósul meg: 32 önkormányzat már el is készítette a saját fejlesztési dokumentumát, amit anyagilag a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság támogatott.

Radivoj Paroški (Fotó: ozon.rs)

Radivoj Paroški (Fotó: ozon.rs)

Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a következő nyolc évre vonatkozó tervezetet először Újvidéken mutatták be december közepén. Akkor Igor Mirović tartományi kormányfő hangsúlyozta, hogy a dokumentumot megalkotó szakemberek a jelenlegi helyzet elemzésével kulcsfontosságú célokat határoztak meg a gazdaság, az infrastruktúra és a környezetvédelem terén, nagy hangsúlyt fektetve a Vajdaságra jellemző interkulturalizmusra, amely stabil és erőteljes mozgatórugója a társadalmi fejlődésnek. Ezen négy témakör által érintik az összes többi olyan ágazatot, amely lehetőséget biztosít a folyamatos és fenntartható fejlődéshez. Olyan alapdokumentumról van szó tehát, amely nyomán a tartományi szervek és a helyi önkormányzatok együttesen megfogalmazhatják politikájukat és cselekvési terveiket.

Az újvidéki bemutató után hivatalosan is közszemlére bocsátották a Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési tervét. A második közvitát Zomborban tartották meg, a tegnapi mitrovicai véleményezést követően pedig Nagybecskereken is sor kerül a vajdasági kormány megbízásából készített stratégiai jellegű dokumentum bemutatására.

A tervezet megírásának szakmai koordinálását egyébként a Tartományi Fejlesztési Ügynökség végezte el, a dokumentum kidolgozása pedig a német–szerb fejlesztési együttműködési projektum keretében valósult meg. A tervezetet a www.region.vojvodina.gov.rs , a www.ekonsultacije.com és a www.planrazvojaapv.rs honlapokon a polgárok is véleményezhetik. A közszemle végeztével a Vajdaság fejlesztési terve a Tartományi Parlament képviselői elé kerül, és elfogadása után lép jogerőre.