2024. április 24., szerda

Felgyorsítani a megújuló energiára való átállást

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökséggel (IRENA) való együttműködés kiterjesztésének lehetőségeiről tárgyalt Abu-Dzabiban Dubravka Đedović bányászati és energiaügyi miniszter Francesco La Camerával, az IRENA vezérigazgatójával. A tárcavezető elmondta, hogy Szerbia a nemzetközi ügynökség egyik alapítójaként érdekelt abban, hogy a közgyűléseken való aktív részvételen túl a tudás, tapasztalat és az új technológiák kölcsönös átadása érdekében bővítse a kapcsolatkört.

Abu Dabi, 18.01.2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Djedovic razgovarala je u Abu Dabiju sa generalnim direktorom Medjunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) F

Dubravka Đedović és Francesco La Camera (Fotó: Beta)

– Folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak a kidolgozása, melyekben Szerbia nagyobb energiabiztonsága érdekében fontos szerepet kapnak a megújuló energiaforrások. Ezek nagyobb arányú kiaknázása, azaz a karbonsemlegességre való törekvés igazodik az Európai Unió elvárásaihoz. Érdekeltek vagyunk a zöld energia területén folyó szakmai együttműködésben, és különösen fontosak számunkra az IRENA információi a kapacitásokról és beruházási költségekről, valamint az egyes országok és régiók tapasztalatairól – mondta Đedović. Hozzáfűzte, a következő időszakban Szerbia energiatermelésében is egyre nagyobb szerepük lesz a megújuló forrásoknak, miközben oda kell figyelnünk a rendszer stabilitására és az energetikai átállás anyagi és szociális fenntarthatóságára is. A találkozón elhangzott, hogy a délkelet-európai térségnek nagy lehetőségei vannak versenyképes árakon zöld forrásokból villanyáramot termelni, történtek is már jelentős beruházások, de ez még nem elegendő a sikeres átálláshoz.

La Camera hangsúlyozta, hogy az IRENA jelen van a délkelet-európai régióban. Szakértői és technológiai támogatást ajánlott fel Szerbiának a megújuló energiaforrások feltérképezéséhez, amiben az ügynökség már más környező országoknak is a segítségére volt. A tervek megvalósításához vezető konkrét lépések meghatározásában is támogatná Szerbiát. Az IRENA a megújuló energiaforrások felhasználásával foglalkozó első szakosított nemzetközi szervezet, Bonnban alapították meg 2009-ben. Ma 167 tagállama van, emellett az Európai Uniót 168.-ként tartják számon.

Nyitókép: Abu Dabi, 18.01.2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Djedovic razgovarala je u Abu Dabiju sa generalnim direktorom Medjunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) F