2024. április 20., szombat

Téli oratórium gyermekeknek

Háromnapos foglalkozást szerveztek óvodásoknak és általános iskolásoknak a topolyai plébánián

Első alkalommal tartottak foglalkozást gyermekek részére Téli oratórium címmel a topolyai plébánia szárnyai alatt a félév végi vakáció idején. A rendezvény háromnaposra sikerült, és Szakály József atya, Süli Rózsa,a Topolyai Caritas koordinátora, illetve az ötletgazda, Benedek Melinda, a foglalkozások vezetője egyeztetése után valósult meg. A programok középpontjában a szeretetben, békésségben való együttélés állt, emellett igyekeztek felhívni a gyerekek figyelmét az egészséges étkezésre is.

A gyerekek ellátogattak a Sarlós Boldogasszony-templomba is (Fotó: Topolyai plébánia)

A gyerekek ellátogattak a Sarlós Boldogasszony-templomba is (Fotó: Topolyai plébánia)

–Délelőtt a nagycsoportos óvodás gyermekeket és az általános iskolák alsósait vártuk a harmadik osztályig, délután pedig a negyedikeseket és a felsős diákokat, akik tartalmas ismeretterjesztő foglalkozásokon vehettek részt. A Bibliához köthető történetek mellett előadásokat hallhattak a vajdasági magyarság szellemi értékeiről és múltjáról, szerbiai jelenlétéről, a nemzetek békés együttéléséről. Ez utóbbihoz történészek voltak a segítségünkre. Drámapedagógiás módszerekkel előadóink eljátszották az itt élő nemzetek közötti viszonyokat, utána a gyerekek több csoportra lettek felosztva, és védőbeszédet kellett megfogalmazniuk egyik-másik fél mellett. Először azt gondoltuk, hogy például a negyedikes gyermekeknek picit komolynak számít ez a téma, de kellemes élmény volt megtapasztalni, hogy lelkesen és teljesen jól megoldották a feladatot – kezdte a beszélgetést Benedek Melinda, majd arról is szólt, hogy Okos tányér címmel igyekeztek tematikus foglalkozásokat felépíteni a helyes táplálkozás mentén is, emellett kézműves-, sőt logikai és memóriafejlesztő foglalkozásokat is szerveztek a kicsinyeknek.

–Amikor alkalmunk volt rá, akkor igyekeztünk megmozgatni a gyerekeket, és felkerekedtünk egyet sétálni. Az utolsó napunk a farsang jegyében telt, a gyerekek maszkokat készítettek, jelmezt ölthettek, és farsangi fánk volt az uzsonna. A háromnapos foglalkozás szombaton a 18 órai misével zárult – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy a plébánia várja azon felnőttek és ifjak önkéntes közreműködését a jövőben is, akik szeretnének személyesen részt venni a gyermekprogramok zavartalan lebonyolításában.

A Vajdaságban élő nemzetek együttéléséről Német Klaudió és Nagyidei Márk tartott előadást (Fotó: Topolyai plébánia)

A Vajdaságban élő nemzetek együttéléséről Német Klaudió és Nagyidei Márk tartott előadást (Fotó: Topolyai plébánia)

–Nem számítottunk rá, hogy a téli táborunk ekkora népszerűségnek örvend majd, a kiscsoportosok 26-an gyűltek össze, az idősebb gyermekek 14-en. Nyáron szerveztük meg első alkalommal a gyermekek számára a szünidei foglalkozásokat a Caritas-házban, és a mostani téli programmal összevetve elmondhatom, hogy rengeteg sikerélményt tartogat, és egyben igencsak komoly energiát igényel. Ezért továbbra is várjuk azokat az önkéntes topolyai felnőtteket és ifjakat, akik nevelőként, a háttérmunkálatok zavartalanabbá tételében szerepet szeretnének vállalni. Merthogy ez a csupán néhány nap is igen tetemes szervezéssel, a támogatók felkutatásával, konyhai helytállással járt, és nagyszerű lenne, ha többen tudnánk azon munkálkodni, hogy a gyerekek játékosan tanuljanak, és magukkal vigyenek valami szellemi értéket, erőt adó emléket a szürke hétköznapokra – zárta a beszélgetést Benedek Melinda, aki örömének adott hangot, hogy díjtalanul tudták a topolyai gyermekek számára tartalmasabbá tenni a téli szünidőt szervezőtársaival. Végül köszönetet mondott a Caritas aktivistáinak a közreműködésért, illetve a támogatóknak, akiknek jóvoltából a programokat és a kiadós uzsonnát díjmentesen tudták biztosítani a gyerekeknek. Ehhez hozzájárultak a konyhában is helytálló önkéntes segítők, illetve az oktatók is: Bacsó NoémiCsihi SzilviaDósa LenkeErdélyi ÉvaKocsis ÉvaMátéfi KaticaMentus NelliNagyidei MárkNémet KlaudióPecze NatáliaSzűcs Gergely kántor és Vukelity Rózsa.

Nyitókép: A tábor utolsó napjának délutáni óráiban jelen levő negyedikesek és felsősök a szervezőkkel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)