2023. március 24., péntek

Az összetartó népzene

Népzenész-találkozót tartottak Kishegyesen – Beszélgetés az esemény szervezőjével

A hétvégén a kishegyesi Kátai-vendégházban tartották meg a IX. Vajdasági Népzenész-találkozót. Az eseményt a Juhászok Civil Szervezet szervezte, és ez alkalommal is számos helyről érkeztek résztvevők. Juhász Gábor, a civil szervezet elnöke arról számolt be a médiának, hogy ezúttal is nagy volt az érdeklődés a találkozó iránt, sok volt a visszatérő résztvevő.

– A legtöbb alkalommal Kishegyesen szerveztük meg a találkozót, mert ez bizonyult a legmegfelelőbb helyszínnek. Naponta mintegy 40 ember fordult meg a találkozón, ami azt jelenti, hogy összesen csaknem 80-an voltunk a két nap alatt. Az első nap a tamburáról szólt, és a sárközi zenéről, a második nap pedig a vonós zenéről, azon belül is a széki népzenéről. Vajdaság egész területéről érkezetek muzsikusok, fiatalabbak, idősebbek egyaránt. A rendezvény olyan zenészeknek szól, akik gyakorló népzenészek, és hosszabb ideje foglalkoznak vele. Nagyon komoly szakmai előadás-sorozat zajlott, mellette pedig mesterkurzus a tamburásoknak és a vonósoknak – mondta el a szervező, majd arról is szólt, hogy a találkozónak összetartó ereje van.

– A találkozó lényege, hogy a zenészek itt egymással tudnak foglalkozni. Egymás problémáiról tudnak beszélgetni, és azt is megvitatjuk, hogy ki mit szervez az év során, mikor tartanak fesztivált, tábort, ki milyen lemezzel készül, és milyen projektekben vesz részt. Ezt amiatt is fontos megbeszélni, hogy ne szervezzünk egymásra, és el tudjunk jutni egymás rendezvényeire. Épp ezért is ez a találkozó egy lényeges, összetartó rendezvénye a vajdasági népzenészeknek. Ilyenkor kristályosodik ki, hogy mit akarunk az év során csinálni – számolt be Juhász.

A találkozó keretében tartottak egy kerekasztal-beszélgetés is, a népzenészeket érintő dolgokról beszéltek, többek között a népzenészek helyzetéről.

– A népzene ma jó helyzetben van, ahhoz képest, hogy néhány évtizede hol volt. Van 4-5 olyan gyakorló zenekar, amelyeket lehet tánccsoport kíséretére használni, koncerteket tudnak adni és táncházakat tudnak tartani. Húsz évvel ezelőtt ez még nem így volt. Nagy odaadásnak és extra munkának köszönhető, hogy ezek az zenekarok összejöttek és megmaradtak. Számos olyan műhely van, ahol a gyerekekkel foglalkoznak, ami ugyancsak nagyon fontos, mert így tömegesítjük a népzenei bázist. Ennek a bázisnak köszönhető, hogy hasonló korú és érdeklődésű fiatalok összeállnak zenekarrá, ami a későbbiekben működni tud. Ezt a folyamatot kell segíteni, és szerintem jó úton jár – fogalmazott a szervező, majd arról is szólt, hogy a gyerekek részéről nagy az érdeklődés a népzene iránt, hiszen sokan jelentkeznek különböző hangszeres képzésekre.

– Az érdeklődés annak köszönhető, hogy népszerű ezzel foglalkozni, talán azt is lehet mondani, hogy divatossá vált. Úgy gondolom, hogy a saját kultúránk, a saját hagyományaink igenis legyenek menők, divatosak. Jó, hogy a fiatalok is így gondolják, ahol pedig nem számít menő dolognak, oda be kell vinni. Erre valók a gyerekkoncertjeink vagy az animációs filmek népzenére. Ez mind azért van, hogy fogyaszthatóbbá tegyük, és szélesebb körben elterjesszük – mondta Juhász.

Az idei Vajdasági Népzenész-találkozót a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programja, a Csoóri Sándor Alap, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatták. A részvétel a zenészeknek ingyenes volt.