2024. március 29., péntek
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Vendégjátékok, fiatalok a színpadon

Venczel Valentin: Legnagyobb sikerünk a szuverenitás és a kontinuitás fenntartása

Az Újvidéki Színház 1973-ban alakult meg. Az első bemutató 1974. január 27-én Örkény István Macskajáték című tragikomédiája volt.

Az első bemutató évfordulója kapcsán tartott szokásos rendezvénysorozatot tegnap este Hajdú Sára Zero Hero produkciója indította el. Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója szerint idén visszafogottan ünnepelnek.

– A nagy évfordulónkat jövőre tartjuk, ezért idén kicsit redukáltabban ünnepeljük az évadot. Éppen ezért nem szerepel drámaíró verseny sem az ünnepi programban. Azonban nem marad el, csak szeptemberre halasztjuk. A drámaíró verseny hagyományosan is az évad elején volt, csak később vontuk össze a születésnapi héttel. A 49. évad derekán megállapíthatjuk, hogy színházunknak sikerült kilábalnia a Covid adta bezárkózásból, a vírus által előidézett úgymond bénultságból, sőt nem is akármilyen módon. A Covid utáni színházi rendezvényekről, fesztiválokról rangos díjakkal tértünk vissza. A színházak esetében az a legfontosabb, hogy ne álljon le a munka, hogy ne történjen olyan helyzet, amelyben az alkotói folyamat megreked. Ezt a leállást, megrekedést, a kontinuitás megtörését sikerült elkerülnünk, ami egy nagyon fontos tény. A poszt-covid időszakban és ismételten egy nagyon sötét perspektívájú időszak előtt vagyunk, amibe az Újvidéki Színház egy nagyon magas szintről lép be. Színházunk 2019-ben a létezésének és az alkotásának egy nagyon magas csúcsán volt, ami a Covid miatt 2020-ban és 2021-ben visszaesett. Ezt a visszaesést azonban már tavaly sikerült visszaigazítanunk a 2019-es csúcsra, és így haladunk tovább. Ha összegezni szeretnénk, akkor azt mondanám, hogy a második legnagyobb sikere az Újvidéki Színháznak a kontinuitás fenntartása és a 2019-es évad szintjére való visszatornázása volt. Úgy gondolom, a legnagyobb siker viszont az, hogy sikerült elkerülnünk, vagy megkerülnünk mindenféle színházon kívüli hatást és mindenféle színházon kívüli befolyást. A színházakra gyakran különböző befolyásolási kísérletek vannak. Esztétikai, ideológiai, politikai, de akár személyes érdekekből következő kísértések is fenyegetnek. Az Újvidéki Színháznak sikerült elkerülnie mindenféle befolyást, így egy szuverén, önálló arculattal rendelkező intézményként érkezik az ötvenedik évfordulójába – foglalta össze a színházigazgató.

Az egy évvel ezelőtti ünnepség (Fotó: archív)

Az egy évvel ezelőtti ünnepség (Fotó: archív)

Az ünnepi program keretében ma este a Színes Szilánkok Diákszínpad előadásában a Boldog szerelemben élni című előadást láthatja a közönség. Január 23-án, hétfőn Klem Viktor budapesti művész A nagybőgő című monodrámáját nézhetik meg az érdeklődők. Jövő kedden A vágy villamosa című produkciót adja elő a Zombori Népszínház. Másnap, szerdán Oláh Tamás és Lénárd Róbert közös dramaturgiai művét, a Gergő szobája című előadást mutatja be a Szabadkai Gyermekszínház. Ez tulajdonképpen egy családi előadás. Szerdán a szabadkai Népszínház vendégjátékát élvezhetik majd a nézők, a társulat a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című népszerű darabot vitte színre, László Sándor rendezésében. Január 27-én, pénteken a Kosztolányi Dezső Színház mutatja be A föld fia című produkciót, amelyet Hegymegi Máté rendezett. A születésnapi programot pedig január 30-án, hétfőn Lénárd Róbert rendezői alkotása zárja. A Tánc! című produkció, az Újvidéki Művészeti Akadémia IV. éves hallgatóinak vizsgaelőadása, Murakami Haruki regénye alapján készült.

Nyitókép: Az egy évvel ezelőtti ünnepség (Fotó: archív)