2024. április 23., kedd

Pénzt ígért az EB-elnök Davosban

„Európa akkor fogott össze, amikor a legfontosabb volt” – állapította meg Ursula von der Leyen a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) tartott keddi beszédében az Ukrajna elleni orosz agresszióra utalva. Az Európai Bizottság (EB) elnöke megerősítette: Brüsszel hárommilliárd eurót utalt Kijevnek, abból a 18 milliárdból, amelyet erre az évre szántak Ukrajna támogatására.

A folytatásban elmondta: az EU törvényt készít elő, amely megkönnyíti a zöldenergia felhasználását. Megvizsgáljuk, hogyan lehet egyszerűsíteni és felgyorsítani az új, tiszta technológiát alkalmazó gyártóhelyek engedélyezését – ismertette. Kilátásba helyezte azt is, hogy az EU és az Egyesült Államok együtt ezermilliárd eurót biztosít a tiszta energiára épülő gazdaság kialakítására.

A fórumon felszólalt Olena Zelenszka, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felesége is. Kijelentette: még súlyosabb válság jöhet, ha Oroszország győz Ukrajnában. Abban az esetben „a háború tovább terjedhet, s fokozhatja a válságot” – állapította meg, majd globális együttműködést javasolt a veszély megállítására. Ha nem sikerül összefogni, „az általunk ismert világ összeomlásával nézünk szembe” – figyelmeztetett.

Észak-Macedónia elnöke konkrét veszélyforrást is megnevezett Davosban. Sztevo Pendarovszki közölte: a Nyugat-Balkán az európai biztonsági architektúra gyenge pontja, s ezt Oroszország ki is használhatja.

Az 53. WEF-en az üzleti, a pénzügyi és a gazdasági élet vezetői, továbbá a politikusok és közgazdászok globális elitje vesz részt több mint száz országból. Az Ukrajna elleni háborúja miatt Oroszországból senkit sem hívtak meg.

Nyitókép: Ursula von der Leyen EB-elnök beszédét mondja Davosban (Fotó: Beta/AP/Markus Schreiber)