2024. március 28., csütörtök

Jelentősen nőtt a szerb–magyar határforgalom

Tovább javulhat a szerb–magyar határátkelőhelyek áteresztőképessége a két ország vám- és határrendészeti felsővezetői szerint – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményéből.

Röszkén 2022-ben 23 százalékkal több tehergépjármű lépett be, mint 2019-ben, azaz a korábbi, napi 374 helyett tavaly már 459 jármű beléptetése történt meg a határon naponta – közölte a NAV. Hozzátették: Tompán 55 százalékos volt az emelkedés, a 2019-es napi 222 járműnél 122-vel több lépett be az unióba.

Szerb és magyar vám- és határrendészeti felsővezetők egyeztettek Röszkén a múlt héten, a találkozó előzménye egy 2020-as vámigazgatási megállapodás, amelynek legfontosabb célja a Röszkén és Tompán átlépő tehergépjárművek számának emelése volt – tájékoztatott az adó- és vámhivatal.

A találkozón a közlemény szerint elhangzott az is, hogy mindkét ország hatóságai elkötelezettek a határátkelőhelyek áteresztőképességének további javítása mellett, ami csak közös munkával, a két ország együttműködésével képzelhető el.

A folyamatban levő határátkelőhely-fejlesztéseknek köszönhetően további javulás várható, a felek addig is vizsgálják, milyen újabb lehetőségek vannak arra, hogy még több teherautó léphessen át – írta a NAV.

Kitértek arra: a magyar fél szorgalmazta, hogy a korábbi, kétoldalú vám-együttműködési megállapodást a határrendészeti szervekkel négyoldalúvá szélesítsék, amivel minden résztvevő egyetértett. Döntöttek arról is, hogy egy közös szakértői munkacsoport további megoldási javaslatokat dolgoz ki az áteresztőképesség javítására 2023 áprilisában, Budapesten.

Nyitókép: MTI