2024. március 28., csütörtök

Tudomány kontra tévinformációk

A Szerb Orvosi Társaság az MMR-védőoltás hatékonyságát és biztonságosságát hangsúlyozza

A Szerb Orvosi Társaság felszólította a szülőket, hogy amennyiben nem oltatták be gyermeküket a kötelező MMR-védőoltással (kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni oltóanyag), akkor ezt mielőbb és fenntartások nélkül tegyék meg. Szerbiában annyira alacsony az említett védőoltással való immunizáció aránya, hogy nemcsak kanyarójárvány, hanem mumpsz- és rózsahimlő-járvány is fenyeget, teszik hozzá a Vajdasági Rádió és Televízió összeállítása szerint az orvosi társaság közleményében. Mint arra rámutatnak, mindhárom, gyakran súlyos lefolyású betegséget rendkívül fertőző vírus váltja ki, míg az egyetlen hatékony védekezés a vakcina. Az említett betegségek nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is veszélyeztetik, azzal, hogy a legnagyobb kockázatnak a hét hónap és az öt év közötti gyermekek vannak kitéve. A közlemény szerint a mumpszot kiváltó vírus következtében idegrendszeri szövődmények – például nem gennyes agyhártyagyulladás – alakulhatnak ki, továbbá hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis), míg a pubertáskoron túl a férfiak megbetegedéséhez gyakran társulhat egy- vagy kétoldali heregyulladás, utóbbi pedig nemzőképtelenséget okozhat. Hozzáteszik, hogy a rubeolavírus a várandóság ideje alatt magzati károsodást okozhat.

– Az MMR-vakcina tekintetében jellemző aggály, illetve félelem a nem kompetens személyeknek az autizmus kialakulásával kapcsolatos megalapozatlan, felelőtlen és rosszindulatú állításaira vezethető vissza. Értékelésünk szerint a tévinformációkat propagáló egyéneknek és csoportosulásoknak viselniük kellene magatartásuk következményeit, összhangban tettük súlyosságával. A tudomány mostanra megcáfolhatatlanul bebizonyította, hogy az MMR-vakcina és az autizmus között nincs semmiféle összefüggés – fogalmaznak a közleményben.

Szerbiában alacsony az MMR-védőoltással való immunizáció aránya

Szerbiában alacsony az MMR-védőoltással való immunizáció aránya

A hétfői adatok értelmében Smederevo területén eddig nyolc személynek a szervezetéből mutatták ki a morbilli vírus jelenlétét, hatan közülük oltatlan gyermekek, egy 47 éves páciens oltási státusza ismeretlen, míg egy 49 éves páciens megkapta a védőoltást. A gyermekeket kórházban gyógykezelik, a Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint kettőjüknél tüdőgyulladás alakult ki a betegség következtében. A területileg illetékes közegészségügyi intézet, továbbá az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF szerbiai irodáinak közös közleménye szerint a Torlak Intézetben több, fertőzésgyanús személytől vett mintát is elemeznek, és az esetszám növekedésével számolnak.

Nyitókép: Szerbiában alacsony az MMR-védőoltással való immunizáció aránya