2024. március 28., csütörtök

Kevesebbet fizetnek a nyers tejért

Módosították a felvásárlási szabályokat a tejgyárak

Két nagy tejgyár hétfőn váratlanul módosított a felvásárlási előírásokon, és nem fogad minden szállítmányt a termelőktől – írja a Politika napilap. Az Agropress agrárgazdasági portál, amely a közelmúltban elsőként hozta nyilvánosságra, hogy az Imlek lengyel tejet árusított a Moja Kravica feliratú dobozokban, most azt közölte, hogy a tejtermelők a múlt héten üzenetet kaptak, melyben a felvásárlók arról értesítik őket, hogy a literenként 0,25 mikrogrammnál több aflatoxint tartalmazó tejet nem fogják átvenni.

Az ellenőrzést egyébként – mint az Agropress írja – maguk a gyárak végzik a saját területükön. A tavalyi aszályos nyár után most sok tejtermelőnek komoly gondot okoz a takarmányozás, mert rendkívül nagy a veszélye annak, hogy a kukorica a penészgombák által termelt méreganyaggal, aflatoxinnal szennyeződik, ami a tejbe is bekerülhet.

Ezekkel a változásokkal egyidejűleg a gazdák között az a hír is terjed, hogy csökkenőben vannak a felvásárlási árak. Ez eléggé meglepő, mivel a piacon kevesebb a nyersanyag, az állam pedig éppen ezért megtiltotta a tej és a tejtermékek kivitelét. A tejtermelők el vannak keseredve, azt mondják, a piacon káosz uralkodik, egyes tejgyárak 3, mások 7 dinárral is csökkentették a felvásárlási árat, azzal a megjegyzéssel, hogy itt még nincs vége az árlefaragásnak.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Predrag Veljković tejtermelő a Kragujevac közeli Pekčanica településről úgy véli, hogy a tejgyárak kartellbe szerveződnek, és céljuk a kistermelők tönkretétele. Az elkeseredett állattartó gazda napi száz liter tejet ad át, ám az állami támogatás kevés – írja a Nova.rs.

„Léteznek kisebb tejgyárak, melyek reálisabb felvásárlási árat kínálnak, mert tehénfarmot fenntartva maguk is értékelni tudják a gazdák fáradozását, ám mihelyt erről tudomást szereznek a nagyobb tejgyárak, megfenyegetik a tulajdonosokat, és fel kell hagyniuk ezzel. Elhatározták, hogy tönkreteszik őket” – vélekedik Veljković.

Mint elmondta a Nova-rs-nek, a kistermelőknek 73-ról 55 dinárra, a nagyoknak pedig 87-ről 73 dinárra csökkentették a nyers tej felvásárlási árát.

A hírportálnak nyilatkozó neves agrárközgazdász, Milan Prostran aggódva várja a mezőgazdasági összeírás eredményeit.

„A mi tejtermelő ágazatunk olyan mértékben lepusztult és összezsugorodott, hogy még sok víznek kell lefolynia a Dunán és a Száván, hogy ismét zöld ágra vergődjön” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a hazai tehénállomány leépítése miatt Szerbiának hamarosan tejhiánnyal kell szembesülnie. Ennek oka szerinte abban keresendő, hogy a támogatáspolitika kizárta a szubvenciókból a kis- és közepes állattartókat.

Tavaly (novemberrel bezárólag) az ország több mint 166 millió euró értékben hozott be külföldről tejet és tejtermékeket, legtöbbet Németországból és Lengyelországból. Az Agropress szakportál időközben azt az információt is közzétette, hogy az Imlek partnere, ahonnan a Moja Kravica feliratú dobozokban piacra dobott, 3,2 százalékos zsírtartalmú tejet behozta, nem más mint a lengyel Polmlek. Lengyelországban ez a legnagyobb privát tejfelvásárló, amely országszerte 13 feldolgozóüzemet működtet, és 4000 embert foglalkoztat. Nagy mennyiségben állít elő tejport is, tavalyi összbevétele 852 millió euróra tehető.

Nenad Budimovićnak, a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) állattenyésztési társulása titkárának a magyarázata szerint „a behozatali tej olcsóbb, nem mintha gyengébb minőségű lenne, hanem mert az Európai Unióban olcsóbb a termelés. Ez az egyik oka annak, hogy a tejüzemeknek jobban kifizetődik külföldről vásárolni a nyersanyagot, mint a saját termelőinktől”. A PKS szerint is csökkenhet a hazai tej felvásárlási ára, mert a feldolgozóknak nem fizetődik ki az eddigi szinten tartani. Budimović a Tanjugnak azt nyilatkozta, a magas felvásárlási ár miatt a boltokban drága a tej, s lehet, hogy olcsóbb nem lesz, de az sem valószínű, hogy tovább drágul, mert a piac stabilizálódott.