2024. április 19., péntek
XXVIII. FÉRFI VB

Csodás magyar feltámadás

Valószerűtlen fordítást mutatott be a magyar válogatott Izland ellen a világbajnokság második csoportkörében, ezzel elsőként biztosította be a D csoportból való továbbjutást a középdöntőbe. A mérkőzés zömét a skandináv csapat esélyeshez méltóan vezényelte le, hiszen már a félidőig ötgólos előnyt dolgozott ki, kihasználva az ellenfél hibáit. A második játékrészben többször is hat gólra nőtt a különbség, amiből valamennyit sikerült lefaragniuk a magyaroknak, ám az egyenlítés még ekkor is távolinak tűnt. Váratlan változás állt be azonban a hajrára a két csapat lendületében: az izlandiak az 53. percben lőttek gólt utoljára, amire még öt magyar találat érkezett, miközben Mikler Roland sorra védte ki a felé tartó lövéseket. Két és fél perccel a vége előtt már 30:28-as magyar vezetés állt az eredményjelzőn, és a végeredmény is ez maradt, így Chema Rodríguez csapata feltüzelt hangulatban készülhet a mai, Portugália elleni mérkőzésre.

Szerbia is sikerrel kezdte a tornát, noha a tavalyi Afrika-bajnokság 5. helyezettjeként kijutó Algéria elleninél alighanem már csak nehezebb feladatai lesznek a továbbiakban, mint például tegnap este a lapzártánk utáni, Németország elleni összecsapás.

A figyelemre méltó eredmények sorába tartozott, hogy a horvát válogatott mennyire erőtlennek tűnt a legutóbbi olimpia negyedik helyezettje, a kilenc góllal nyerő Egyiptom ellen, és a mellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az Egyesült Államok Marokkó ellen megszerezte története első vb-győzelmét, méghozzá egy magyar kapus hathatós közreműködésével. Merkovszky Pál csak egyike az amerikai csapat gerincét alkotó kettős állampolgárságú, főként európai származású játékosoknak, s amiatt döntött születési országának válogatottja mellett, mert a magyar csapatban semmilyen esélye nem volt a keretbe kerülni.

Az izlandi kapitány is úgy nyilatkozott, hogy már zsebben érezte a két pontot (Fotó: MTI)

Az izlandi kapitány is úgy nyilatkozott, hogy már zsebben érezte a két pontot (Fotó: MTI)

Eredmények, 1. forduló, E csoport: Németország–Katar 31:27, Szerbia–Algéria 36:27. F csoport: Argentína–Hollandia 19:29, Norvégia–Észak-Macedónia 39:27. G csoport: Marokkó–USA 27:28, Egyiptom–Horvátország 31:22. H csoport: Bahrein–Tunézia 27:27, Dánia–Belgium 43:28. 2. forduló, A csoport: Montenegró–Irán 34:31, Spanyolország–Chile 34:26. B csoport: Franciaország–Szaúd-Arábia 41:23, Lengyelország–Szlovénia 23:32. C csoport: Brazília–Uruguay 35:24, Svédország–Zöld-foki Köztársaság 34:27. D csoport: Portugália–Dél-Korea 32:34, Izland–Magyarország 28:30.

Hozták a kötelezőt

A Győr és a Ferencváros is gond nélkül győzte le délszláv ellenfelét a női BL hétvégi fordulójában: a budapesti csapat otthon a ljubljanai Krimnél, a kisalföldi idegenben a zágrábi Lokomotivánál bizonyult jobbnak. A csoportkörből még három forduló van hátra, s az FTC továbbjutása is egyre biztosabbnak tűnik.

Eredmények, 11. forduló, A csoport: Ferencváros–Krim 37:26, Most–Brest 30:46, CSM-Odense 40:31, Vipers–Bietigheim 34:32. Az élcsoport: CSM 19, Vipers 17, Odense 14, Ferencváros 11 pont stb. B csoport: Zagreb–Győr 16:27, Kastamonu–Storhamar 28:33, Esbjerg–Rapid 35:30, Metz–Budućnost 29:23. Az élcsoport: Metz 19, Győr 18, Esbjerg és Rapid 16 pont stb.

Nyitókép: Az izlandi kapitány is úgy nyilatkozott, hogy már zsebben érezte a két pontot (Fotó: MTI)