2024. április 25., csütörtök

Öt éve gyilkolták meg Oliver Ivanovićot

Kosovska Mitrovicában az ellenzéki politikusok, Belgrádban a hatalmi pártok és a családtagok emlékeztek meg a koszovói politikusról

Öt éve már annak, hogy 2018. január 16-án Kosovska Mitrovica északi területén hat golyóval hátba lőtték és megölték Oliver Ivanovićot, a Szabadság, Demokrácia, Igazság Polgári Kezdeményezés vezetőjét, és azóta sem lehet tudni, kik gyilkolták meg, illetve ki rendelte el a gyilkosságot, pedig Belgrádban és Koszovóban is folyik az eljárás. Ezúttal Ivanović párttársai a szerbiai ellenzéki politikusokkal a koszovói pártház előtt emlékeztek a politikusra, azon a helyen, ahol őt meggyilkolták. Volt élettársa és egyik fia pedig Belgrádban, a Szent Száva-templomban emlékezett Aleksandar Vučić államfővel és Ana Brnabić kormányfővel együtt. A család a belgrádi Új temetőben Oliver Ivanović sírjához is kilátogatott.

Aleksandar Vučić a Szent Száva-templomban tartott megemlékezés után, a saját közösségi oldalán közzétett fotója alatt megjegyezte: „Öt éve már nincs sem igazság, sem igazságszolgáltatás ebben a szörnyű és embertelen tettben. Szerbia nem felejtette el, és nem fog lemondani arról, hogy az igazi bűnösöket bíróság elé állítsák. Nyugodjon békében!”

Mint arról a Kossev koszovói portál beszámol, Kosovska Mitrovicában, a gyilkosság helyszínén reggel 8:15-kor, a gyilkosság időpontjában gyűltek össze mindenekelőtt az Ivanović család képviselői és barátai, valamint a parlament ellenzéki képviselői: a Néppárt, a Demokrata Párt, a Kreni-Promeni (Indulj-Változtass) mozgalom, a Lokalni front (Lokális Front), valamint a Szerb lista ellenzéki politikai aktivistái. Gyertyát gyújtottak és hallgatással emlékeztek meg Ivanovićról. A történéseket a helyi rendőség is figyelemmel követte.

Savo Manojlović, a Kreni-Promeni mozgalom vezetője rámutatott, hogy Oliver Ivanović európai személy volt, diplomata, több nyelven beszélt, a népéért harcolt. Miroslav Antić, a Néppárt parlamenti képviselője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az illetékesek nem akarnak fényt deríteni a történésekre, miközben ez nagyon fontos Szerbia és a szerb lakosság jövőjére nézve.

Mint arról a Kossev beszámol, nemcsak Kosovska Mitrovicában és Belgrádban emlékeztek meg a koszovói szerb politikusról, hanem Nišben is.

Oliver Ivanović meggyilkolása ügyében a pristinai különleges ügyészség három vádat emelt, ám a bírósági eljárásban – azon kívül, hogy a vádlottak két alkalommal is kijelentették, hogy ártatlanok – nem történt előrelépés – írja a FoNet hírügynökség. Rámutattak, az ügyészség 2019 decemberében emelte az első vádat, és már akkor, csupán néhány nap elteltével, Sulj Hodža ügyész benyújtotta a másik, bővített vádat is. A harmadik vádemelésre 2020 novemberében került sor.

Pristinában a vádlottak padján Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Rade Basara rendőrök, Marko Rošić Kosovska Mitrovica-i polgár és Ivanović titkára, Silvana Arsović ül.

A gyilkossággal kapcsolatba hozták a Szerb lista vezetőjét is, Milan Radoičićet és Zvonko Veselinović koszovói üzletembert, ám ellenük egyelőre nem emeltek vádat. A vádiratban mindkettőjüket annak a bűnszervezetnek a vezetőiként említik, amely megtervezte Oliver Ivanović meggyilkolását – közölte a Szabad Európa Rádió.

Nyitókép: A megemlékezés résztvevői a belgrádi Szent Száva-templomban (Fotó: Beta)