2024. április 24., szerda

Belaruszból lőhették ki azt a rakétát, amelyik eltalálta a dnyiprói társasházat – VIDEÓ

Rakétatalálat ért egy dnyiprói lakótelepet, a félig összedőlt épület romjai között jelenleg is túlélők után kutatnak. Az ukrán légierő szóvivője azt nyilatkozta, a rakétákat Belarusz (Fehéroroszország) területről indíthatták. Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke közösségi oldalán azt írta, mindenkit felelősségre vonnak, akinek köze lehet a tragédiához.
Orosz rakétatámadás ért egy társasházat Dnyipro városában szombat délután, az áldozatok száma vasárnap reggelre 18-ra emelkedett, majd a délelőtt folyamán már 20 áldozatról számoltak be.

Dnyipropetrovszk régió kormányzója vasárnap hajnalban azt írta Telegram-csatornáján, hogy a mentőcsapatok egész éjszaka túlélők után kutattak. Valentin Reznicsenko beszámolója szerint eddig 40 embert sikerült kimenteni a romok alól, akiket kórházba szállítottak és csaknem kéttucatnyian tűntek el.

Eddig 73 sérültről és 18 halottról tudnak. A támadásban 72 lakás semmisült meg és több mint 230 megrongálódott.

Oroszország két héttel ezelőtt, újévtől kezdve több hullámban indított támadást Ukrajna létfontosságú infrastruktúrája ellen. Dnyipro mellett több nagyvárost és a fővárost, Kijevet is találat érte . A helyi tisztviselők szerint az ellenség célja, hogy a tél legkritikusabb pontján korlátozzák az áramellátást.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint szombaton 38 orosz rakétát lőttek ki Ukrajnára, melyből a légierőnek 25-öt sikerült megsemmisítenie. Az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ignat az Ukrajinszka Pravda online hírportálnak azt mondta, a támadó ballisztikus rakéták északról érkeztek és nem kizárt, hogy Belarusz, azaz Fehéroroszország területéről lőhették ki őket.

Ukrajnának nincs megfelelően hatékony eszköze ballisztikus rakéták észlelésére és megsemmisítésére, ezért történhetett, hogy szombaton csak a támadásokat követően szólaltak meg a légvédelmi szirénák – mondta Ignat a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap szerint.

Mint ismeretes, Oroszország az elmúlt időszakban nagy számú katonát és felszerelést telepített Belarusz határmenti területeire. Oleg Szaljukov, az orosz szárazföldi erők parancsnoka pedig csütörtökön utazott az országba, hogy ellenőrizze Oroszország és Belarusz közös erőinek harckészültségét.

Mindeközben folytatódnak a szárazföldi harcok Ukrajna keleti részén. A támadások megállításához Lengyelország és Franciaország mellett Nagy-Britannia is újabb fegyverszállítmányokkal támogatja az ukránokat. A Reuters azt írta, a britek 14 harckocsit adnak át Ukrajnának a következő hetekben, és jelentősen fokozzák a diplomáciai szerepvállalásukat is, hogy növeljék a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat.

Azzal, hogy Challenger 2 típusú harckocsikat küldünk Ukrajnába, az Egyesült Királyság a támogatás új szintjére lép – fogalmazott Rishi Sunak brit miniszterelnök. A politikus hozzátette: a következő időszakban Nagy-Britannia megkezdi az ukrán fegyveres erők egységeinek kiképzését, hogy megtanítsák, miként kell használni a harckocsikat.

Nyitókép: AFP

Nyitókép: Orosz rakétatalálat ért egy lakóházat az ukrajnai Dnyipróban (Fotó: AFP)