2024. március 29., péntek

A külügyminiszter nehéz évet ígért

Ivica Dačić: Az uniós integráció olyan távoli, hogy nem korrekt külpolitikai összehangoltságot elvárni Szerbiától

Az első számú prioritásnak a szerb diplomáciában 2023-ban a területi integritásnak és szuverenitásnak a megőrzése számít, értékelte Belgrádban a kormánytagoknak és diplomatáknak szervezett újévi fogadáson megtartott beszédében Ivica Dačić külügyminiszter. Úgy fogalmazott, nehéz út előtt áll Szerbia, meglehetősen összetett feladatnak számít majd ezeknek a céloknak a megvalósítása az előttünk álló esztendőben. Mint közölte, az országvezetés meglepődve vette tudomásul, mennyire nyíltan alkalmazzák szelektív módon egyes országok a nemzetközi jogot, s még egyszer köszönetét fejezte ki minden olyan államnak, amely nem ismerte el Koszovó önállóságát, vagy időközben olyan döntést hozott, hogy visszavonja az elismeréssel kapcsolatos korábbi döntését.

Az ortodox újév előtti hagyományos külügyminisztériumi fogadáson Ivica Dačić azt mondta, Szerbia három témában nem tud engedni: követelni fogja az eddig aláírt megállapodásoknak a tiszteletben tartását, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es határozatát és a brüsszeli megállapodást is; Szerbia nem tudja elismerni Koszovó függetlenségét, s nem hajlandó lehetővé tenni a déli tartomány számára az ENSZ-be való felvételt sem; Szerbia biztosítékot akar a Koszovóban élő szerbek jogainak tiszteletben tartása érdekében.

A szerb diplomácia vezetője kitért a koszovói szerbeket ért incidensekre is. Úgy fogalmazott, arra lenne szükség, hogy a nemzetközi közösség a nevén nevezze az eseteket, ismerje el, hogy azoknak mi volt az indíttatásuk, s minél szélesebb körben ítélje el a történteket.

A külügyminiszter kijelentette, Szerbia számára továbbra is külpolitikai prioritást jelent az európai integráció, de arra lenne elsősorban szükség, hogy maguk az európai államok akarják a bővítést. Szerbia jelenleg igyekszik fokozatosan összehangolni a külpolitikáját az EU-éval, de nem korrekt a jelen körülmények között elvárni az országtól a teljes összehangoltságot, miközben a bővítés pillanata még meglehetősen messze van, mert számos ország nem támogatja azt kellőképpen.

A fogadáson, mások mellett, Christopher Hill amerikai, Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz, Anke Konrad német és Csen Bo kínai nagykövet is jelen volt, valamint a kormány miniszterei is.

Nyitókép: Ivica Dačić az ortodox újév előtti hagyományos külügyminisztériumi fogadáson (Fotó: Beta)