2024. április 24., szerda

Fejlődést hozó vasútfejlesztés

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériánkat ITT tekintheti meg.

Aleksandar Vučić államfő ma megtekintette az Újvidék-Szabadka gyorsvasút építési munkálatait Máriamajornál (Stepanovićevo). Az eseményen jelen volt még többek között Chen Bo Kína belgrádi nagykövete, Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. Az államfő beszédében elmondta, hogy ezen a településen lesz a Szabadka felé vezető gyorsvasút egyik állomása. Szavai szerint a munkálatok az elkövetkező időszakban felgyorsulnak majd.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– A legutóbbi vasútvonalat az országban 1976-ban építették, azóta pedig nem sikerült előrelépést elérni ezen a téren egészen 2012-ig. Az elmúlt tíz évben egészen napjainkig egész pontosan 108,1 kilométer hosszúságú vasútvonalat sikerült kiépítenünk – mondta Vučić.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Hozzátette, hogy jelenleg újabb 156 kilométer hosszú vasútvonal kiépítésén dolgoznak és további 160 kilométer van tervben, emellett 781,5 kilométert sikerült felújítani.

– A tervdokumentációk még további 2000 kilométer vasútvonal kiépítését irányozzák elő, vagyis komoly munkálatok várnak a kínai vállalatok, valamint a szerbiai és a kínai munkásokra is – fogalmazott az államfő.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Pásztor István lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a kiépítés alatt álló gyorsvasút a közelében található vajdasági községek számára is rendkívüli előnyöket hoz.

– Nemcsak a vasút fog felújulni, hanem a vasútállomások, azok környezete, emellett nagy lehetőséget jelent az ipar bővítése és a munkahelyteremtés szempontjából is. Lehetőség teremtődik akár ötven, hatvan kilométerrel távolabb lévő településen is dolgozni, hiszen a gyorsvasútnak köszönhetően mindössze 15-20 perc alatt meglehet tenni majd a távot. Mindezek az előnyök gyökeres változásokat hoznak majd a polgárok életébe – nyilatkozta Pásztor István.

Nyitókép: Ótos András