2023. március 26., vasárnap

Aki könyvet olvas, az soha nincs egyedül

Sikeresen zárta a múlt évet a törökbecsei Népkönyvtár

A törökbecsei Népkönyvtár könyvállománya a múlt év folyamán mintegy száz új magyar kiadvánnyal gazdagodott. Az intézmény könyvállománya összesen mintegy 77 ezer könyvet tartalmaz, beleszámítva a hozzá tartozó fiókkönyvtárakat is. A központi épület, azaz a törökbecsei könyvtár polcain több mint 45 ezer irodalmi alkotás áll az olvasók rendelkezésére, és a megközelítőleg 12 ezer magyar nyelven kiadott könyv közül több mint 250 magyar ajkú tag válogathat.

– Intézményünkben számos program megvalósult tavaly. Márciusban tartottuk meg a községi szavalóversenyt, ahonnan kilenc szavaló jutott tovább a körzeti döntőbe. Áprilisban fogadtuk az óvodáskorú gyermekeket a könyvtárunkban, ahol műhelymunkákat szerveztünk nekik. Májusban az Olvasói naplók összegyűjtése után kihirdettük a legkreatívabb és a legszebb napló győztesét. Júniusban vendégül láttuk a Palicsi Színjátszó Grundot, amelynek tagjai A kis herceg című előadást hozták el nekünk Kalmár Zsuzsa vezetésével. Ezzel az előadással vette kezdetét a Nyár az udvarban-Leto u avliji elnevezésű szeptember 1-jéig tartó rendezvénysorozatunk. Az említett előadássorozaton belül színházi előadásokat, koncerteket, irodalmi esteket, grafikai kiállítást és egy jótékonysági estet is szerveztünk. Augusztus utolsó hetén vette kezdetét a Mókaudvar-Avlija zabavlija elnevezésű gyermekprogramunk, amelyet már több mint húsz éve minden évben megrendezünk. Szeptemberben Pap Éva szegedi írónő látogatott el hozzánk, aki a Megbocsátás című könyvét mutatta be az olvasóknak. Ezután dr. Várady Tibor Népellenes mosoly című alkotását ismerhették meg az érdeklődők újabb könyvbemutató keretén belül. Novemberben ismét az óvodásokat láttuk vendégül, és számos projektmunkában segítettünk nekik. Hagyományainkhoz híven decemberben kihirdettük a 2022-es év olvasóját. Tavaly összesen hat gyermek és hat felnőtt kapta meg ezt a címet intézményünkben – közölte Drapos Ildikó, a törökbecsei Népkönyvtár könyvtárosa, aki hozzátette, hogy az idén a tervek szerint még több színes programmal készülnek az olvasók részére. Drapos Ildikó elmondta, hogy az idén nagyobb hangsúlyt fektetnek a digitalizációra, valamint a könyvtár weboldala is elérhető lesz mindenki részére.

Az év olvasóit minden évben megjutalmazzák (Fotó: Törökbecsei Népkönyvtár)

Az év olvasóit minden évben megjutalmazzák (Fotó: Törökbecsei Népkönyvtár)

– Szeretnénk új könyvespolcokat vásárolni nemcsak a központi épületbe, hanem a beodrai-karlovai, kumáni és bocsári fiókkönyvtáraink számára is. Természetesen a tervek szerint az idén is frissítjük az intézmény könyvállományát magyar és szerb nyelvű kiadványokkal is, hiszen a könyv tartalma tudás, amely a lelket gazdagítja. Aki könyvet olvas, az soha nincs egyedül – tette hozzá a könyvtáros.

A törökbecsei Népkönyvtár munkanapokon 7-től 19 óráig várja az olvasókat, de igény szerint hétvégén is látogatható. Azok az idősebb olvasók, akik egészségügyi, illetve egyéb okok miatt nem tudnak a könyvtárba menni, az intézmény munkatársai róluk sem feledkeznek meg, kérésre ugyanis házhoz is szállítják a könyveket.

Nyitókép: A törökbecsei Népkönyvtár munkatársai (Fotó: Törökbecsei Népkönyvtár)