2024. április 25., csütörtök

Színes programok és digitalizáció

Százhuszonöt éves jubileumára készül az óbecsei Népkönyvtár

Az óbecsei Népkönyvtárban a 2021-es évet még nagyban befolyásolta a koronavírus-járvány, a múlt év folyamán azonban már számos kulturális programot szerveztek az olvasók számára. Az író-olvasó találkozók mellett irodalmi és zenés esteket, szavaló- és mesemondó versenyeket, kreatív műhelymunkákat is tartottak. Az intézményben minden évben rendszeresen frissítik a könyvállományt. A múlt évben a pályázatok és más intézmények támogatása által beszerzett könyvek mellett a helyi polgárok is adományoztak kiadványokat. Nagy-Britannia belgrádi nagykövetségének támogatása által pedig 500 új könyvvel gyarapodott a könyvtár angol nyelvű irodalmi részlege.

– Tavaly kilencedik alkalommal rendeztük meg a Bibliojátékokat, az általános és középiskolások vetélkedőjét, amelynek nagy sikere volt, több mint száz tanuló mérte össze tudását. A rendezvény kétnyelvű, a magyar és a szerb ajkú diákok külön-külön versenyeztek hat-hat kategóriában. 2022-ben sem maradt el a nyári, kéthetes zenetáborunk, amelyet ötödik alkalommal tartottunk meg, és amelyen a 9 és 16 év közötti iskoláskorúakat profi zenészek vezették be a pop- és a rockzene világába. A tavalyi zenetáborban 43 gyermek vett részt, akik gitározni, basszusgitározni, dobolni, zongorázni, hegedülni és énekelni tanultak. Regionális versíró pályázatot hirdettünk 10 és 18 év közötti gyermekek és fiatalok számára Zajedno–Együtt címmel. A pályázat célja a gyermek- és ifjúsági kreativitás megerősítése, a költészet és az írott szó népszerűsítése, valamint a regionális együttműködés elmélyítése volt. A versenyre összesen több mint 150 vers érkezett be szerb és magyar nyelven Szerbia számos településéről, de Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Montenegróból is érkeztek művek. Emellett alkalmi műsorral emlékeztünk meg az óbecsei Népkönyvtár napjáról, intézményünk fennállásának 124. évfordulójáról – fogalmazott Lovas Đijanta, az óbecsei Népkönyvtár igazgatónője.

A szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatásának köszönhetően az óbecsei Népkönyvtár hagyományőrző részlegének egyik része teljesen új külsőt kapott tavaly. Az új ifjúsági sarkot októberben adták át rendeltetésének.

– A 2021-es év folyamán megalakult egy könyvtárosokból álló csapat, amelynek az volt a feladata, hogy kövesse a fiatalok érdeklődését, és programokat szervezzen a számukra. Ehhez azonban szükség volt egy helyiségre is, és mivel intézményünknek eddig nem volt egy erre a célra szánt terme, a hagyományőrző részleg egy részét ifjúsági kuckóvá alakítottuk át. Az óbecsei Népkönyvtár sikeresen pályázott a szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumnál, így az illetékes minisztérium támogatta a Helytörténet online elnevezésű projektünket, amelynek keretében a fiatalok kutatómunkával foglalkoztak. Ez ösztönzött bennünket arra, hogy tavaly is pályázzunk. A minisztérium a múlt évben 725 ezer dináros támogatást hagyott jóvá a Book Lounge elnevezésű projektünkre. Ez a projekt magába foglalta a könyvtár belső terének az átalakítását, vagyis az ifjúsági sarok kialakítását. Az új kuckót elsősorban a fiatalok használják, a könyvtár célja pedig, hogy minél több iskolai tanórán kívüli, valamint a minőségi szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó tevékenység is megvalósuljon itt – mondta az igazgatónő, majd hozzátette, hogy a projekt kivitelezésében a helyi fiatalok is részt vettek, akik ötleteikkel hozzájárultak a belső tér létrehozásához. A helyiséget előzőleg különféle digitális eszközökkel szerelték fel.

Az óbecsei Népkönyvtár az idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Az igazgatónő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a jubileum alkalmából a tervek szerint színes programokkal készülnek egész évben, emellett az idén szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni a digitalizációra.

Az óbecsei Népkönyvtár könyvállománya több mint 100 ezer könyvből áll. Az óbecsei, központi épület mellett Péterrévén, Bácsföldváron és Radičevićen is van fiókkönyvtára.

Nyitókép: Ifjúsági sarok az óbecsei Népkönyvtárban (Kancsár Izabella felvétele)