2024. április 19., péntek

A közönség gyarapítása és élénkítése a cél

Az idén tizennyolc képzőművészeti kiállításra számíthatnak a művészetszeretők

A Terra Képzőművészeti és Iparművészeti Központ még tavaly novemberben hirdette meg a képzőművészek számára a 2023-as évre vonatkozó kiállítási pályázatát, amelyre nyolcvanhat művész jelentkezett. Az öttagú bizottságnak nehéz feladata volt, ugyanis a múzeumuk szalonjában és a központban elhelyezkedő galériájukban is az év során legfeljebb tizennyolc kiállítást tudnak megszervezni, mesélte Verica Nemet, a központ egyik tárlatvezetője és a bizottság tagja.

– A 2023-ban tervezett tizennyolc kiállításra a bizottság különböző stílusú és generációjú művészeket választott ki, ezek az alkotók sokrétűvé és érdekessé teszik a kiállítási programot a szakemberek és a nagyközönség számára. Az ő közös nevezőjük a magasan elért művészi kvalitások, amely a bizottság egyedi hozzáállását eredményezte a benyújtott pályázati dokumentumok kiválasztása és értékelése során – hangsúlyozta Verica Nemet, majd kitért arra is, hogy milyen követelményeket vettek figyelembe az idei kiállítási program összeállításában.

– Fontosnak tartottuk a művészek által kezelt problémák megközelítésének az összetettségét, a tartalom aktualitását, minőségét, tehát az alkotások témához kapcsolódó technikai és technológiai teljesítményét, valamint azt a lehetőséget, amely teret nyithatna a közönséggel való aktív párbeszédnek. A válogatás egyik fontos eleme a többgenerációs szemlélet, valamint a különböző generációk művészeinek reprezentációja is. Emellett magának a válogatásnak is lényeges eleme az a törekvés, hogy a képtár programjába fiatalabb művészeket is bevonjunk, fejlett művészi gyakorlattal a vizuális tér modern, digitális megközelítései kutatásának irányába. E tekintetben a válogatás másik kulcseleme a lehetőségek megnyitása a közönség élénkítésére és gyarapítására – tette hozzá a tárlatvezető.

Nyitókép: A Nagykikinda központjában található Terra Képzőművészeti és Iparművészeti Központ galériájában tavaly is folyamatosan látogathatóak voltak a kiállítások (Vidács Hajnalka felvétele)