2024. április 19., péntek
XXVIII. FÉRFI VB

A kötelező teljesítve

Könnyedén, mégsem megnyugtató módon nyerte meg első csoportmérkőzését a világbajnokságon a magyar válogatott Dél-Korea ellen, mert bár az ázsiai csapat jóval kisebb ellenállást tanúsított, mint amire számítani lehetett, csapatának sok hibája miatt Chema Rodríguez kapitány sem volt teljesen elégedett. A mérkőzés kimenetele korán eldőlt, a magyar válogatott előnye már a félidőben 21:11 volt. A koreaiak lelkesen küzdöttek tovább, volt ötgólos sorozatuk, és sikerült is közelebb zárkózniuk, miközben remekelt a mérkőzés legjobbjának választott kapusuk, Kim Dong Uk, aki több ziccert is hárított. Szorossá viszont már nem válhatott a mérkőzés, a magyarok 35:27-re győztek, amely sikerből Lékai Máté hét góllal vette ki a részét, az állás pedig megengedte, hogy a csapat minden tagja játéklehetőséghez jusson. A válogatottat az első nagy tornán vezető Rodrígueznek csak az első félidő produkciója tetszett igazán, a másodikban már több hibát és koncentrációzavart figyelt meg. A D csoport másik találkozóját figyelve pedig szükség is lehet a sorok rendezésére a folytatásban, hiszen Izland és Portugália – amelyek zsinórban a negyedik nagy tornán kerültek össze – szoros és magas színvonalú mérkőzést játszottak, amelynek a végeredménye félrevezetően mutat sima északi sikert.

Ennél várhatóan már csak nehezebb csoportmeccsei lesznek a magyar csapatnak (Fotó: MTI)

Ennél várhatóan már csak nehezebb csoportmeccsei lesznek a magyar csapatnak (Fotó: MTI)

A csütörtöki játéknap egyik kimagasló teljesítményét a svéd kapus nyújtotta, hiszen Andreas Palicka 17 védéssel (49 százalék) érte el, hogy a sokáig a nyakukon loholó brazilok ne jelenthessenek veszélyt a győzelmükre. Kisebb kézilabdanemzetek pedig fontos mérföldkőhöz értek: először nyert vb-n csoportmeccset Irán és a Zöld-foki Köztársaság is.

Eredmények, 1. forduló, A csoport: Chile–Irán 24:25, Spanyolország–Montenegró 30:25. B csoport: Szaúd-Arábia–Szlovénia 19:33. C csoport: Zöld-foki Köztársaság–Uruguay 33:25, Svédország–Brazília 26:18. D csoport: Magyarország–Dél-Korea 35:27, Izland–Portugália 30:26.

Magyarország visszalépett az Eb rendezési jogától

Az Európai Kézilabda-szövetséget (EHF) meglepetésként érte, hogy magyar szövetségi (MKSZ), valamint a magyar kormány a 2024-es női Európa-bajnokság megrendezésének visszalépéséről adott információt csütörtökön. Az EHF kiemelte, tudomása van arról, hogy a 2024-es női kontinensviadal három szervezője, Magyarország, Ausztria és Svájc nemrégiben információkat cserélt az ügyben, ugyanakkor a torna megrendezésével kapcsolatban addig nem lép, amíg a magyar szövetség hivatalosan nem tájékoztatja szándékáról. A végrehajtó bizottság január 28-i ülésén foglalkozni fog a 2024-es női torna lebonyolításával, és ezt követően tájékoztatást ad a fejleményekről. Előbb Kocsis Máté elnök jelezte, abban a formában, ahogyan elnyerte, Magyarország nem tudja vállalni a 2024-es decemberi Eb rendezését, s most a legjobb megoldásról tárgyalnak a társszervezőkkel. Hangsúlyozta: az Eb helyett a fiatalok tömeges sportolását választották.

Cupara 2024 nyarán távozik Veszprémből

A szerb válogatott Vladimir Cupara 2024 nyarán a Veszprémtől a bukaresti Dinamo csapatához igazol a román ProSport csütörtöki beszámolója szerint. A Dinamónál nagyon jelentős terveket fogalmaztak meg, a BL négyes döntőjébe akarnak jutni, ezért másfél éve fokozatosan erősítik a játékoskeretet, szakvezetőnek pedig Xavier Pascualt, a Barcelona korábbi sikeredzőjét nevezték ki.

Nyitókép: Ennél várhatóan már csak nehezebb csoportmeccsei lesznek a magyar csapatnak (Fotó: MTI)