2024. április 25., csütörtök
XXVIII. FÉRFI VB

Hazai vereséggel kezdődött

Szerda este Katowicében a társházigazda lengyelek és az olimpiai bajnok franciák összecsapása nyitotta meg a férfi kézilabda-világbajnokságot. A meglepetés ugyan elmaradt, de Arkadiusz Morytóék nem adták oda könnyen a két pontot az esélyesebb ellenfélnek a tizenegyezer szurkoló által megtöltött Spodek Arenában. Bár a vezetést nem tudták átvenni, a második félidőben négyszer is egyenlítettek, utoljára 21:21-nél. Erre jött azonban válaszul három francia gól, ami eldöntötte a mérkőzés kimenetelét, 26:24-re győztek a vendégek a Veszprémben játszó, öt gólig jutó Kentin Mahé vezényletével.

Közel voltak a pontszerzéshez a lengyelek (Fotó: IHF)

Közel voltak a pontszerzéshez a lengyelek (Fotó: IHF)

A nyitónapra ez az egy találkozó jutott, csütörtöktől viszont beindult a nagyüzem, a csoportkör során napi nyolc mérkőzés zajlik majd lengyel és svéd városokban. Tegnap este Magyarország Dél-Koreával kezdett, míg Szerbia első ellenfele ma 20:30-kor Algéria lesz.

Eredmények, 1. forduló, B csoport: Franciaország–Lengyelország 26:24.

Magyarország visszaléphet az Eb-től

A 2024 decemberére kitűzött női Európa-bajnokság rendezési jogát Magyarország, Ausztria és Svájc közös pályázata nyerte el, ám a Magyar Kézilabda-szövetséget vezető Kocsis Máté a Nemzeti Sportnak most azt nyilatkozta, az ország egyeztetéseket folytat az érdekeltekkel arról, hogyan csökkenthetné szerepvállalását, vagy vonhatná ki magát teljesen a szervezés feladatai alól. „Most tárgyalunk a társszervezőkkel is, hogy mi lenne a legjobb megoldás, de az biztos, hogy abban a formában, ahogyan elnyertük a rendezést, nem tudjuk vállalni” – mondta a politikus, aki a magas energiaárakkal indokolta a döntést.

Nyitókép: Közel voltak a pontszerzéshez a lengyelek (Fotó: IHF)