2024. április 23., kedd

Guterres: Jogtalan államisággá válhat a jogállamiság

Az a súlyos veszély fenyeget, hogy a jogállamiság jogtalan államisággá válik a világban – figyelmeztetett helyi idő szerint csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár, kiemelve az Ukrajna elleni orosz agressziót, az afrikai Száhel-övezetben végrehajtott államcsínyeket, Észak-Korea jogellenes nukleáris fegyverkezését és a nők jogainak példátlan mértékű csorbítását Afganisztánban.
A portugál politikus kitért a mianmari puccsra is, melyet erőszakspirál, elnyomás és az emberi jogok súlyos megsértése követett, valamint Haitire, ahol bűnbandák kerítették hatalmukba az országot.

„A jogállamiság az egyetlen dolog, amely elválasztja egymástól a békét, a biztonságot és a hatalomért és az erőforrásokért folytatott brutális küzdelmet" – hangoztatta Guterres az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, és sajnálatát fejezte ki, amiért egyes államok továbbra is büntetlenül tiporhatják lábbal a nemzetközi jogot, jogellenesen alkalmaznak erőszakot, atomfegyvereket fejlesztenek, míg a konfliktusokat, a gyilkosságokat, a növekvő szegénységet és éhezést a civil lakosság szenvedi el.

A volt portugál kormányfő a jogállamiság megsértésének példájául az Ukrajna elleni orosz támadást emelte ki,
amely „humanitárius és emberi jogi katasztrófához vezetett, gyerekek egész nemzedékét traumatizálta és felgyorsította a globális élelmiszer- és energiaválságot". Hangsúlyozta, hogy bármilyen terület erőszakkal vagy fenyegetéssel elkövetett elcsatolása sérti az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi jogot.

Az ENSZ-főtitkár a jogállamiságot az Egyesült Nemzetek alapkövének nevezte, és arra szólította fel a világszervezet 193 tagállamát, hogy őrizzék meg az ENSZ „értékeit és vízióját", az emberi jogot egyetemes nyilatkozatát, az ENSZ alapokmányát, tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot és vitáikat békés úton rendezzék.

Nyitókép: UN