2023. október 1., vasárnap
Gyólay Karolina, Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője

Elérhető az új Covid-védőoltás

A Magyarkanizsai Egészségházban az idei célkitűzés a várakozás megszüntetése és a szakkáder bővítése

Gyólay Karolina intézményvezetővel, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónőjével az aktualitásokról, a védőoltásokról, az orvoshiányról és a 2023-ra tervezett fejlesztésekről beszélgettünk.

– Mint minden egészségházban, illetve kisebb intézményben, különösen Vajdaságban, sajnos hiány mutatkozik felsőfokú végzettségű szakemberekből. Mi sem amiatt vagyunk hátrányos helyzetben, hogy nem kapunk minisztériumi engedélyt a szakemberfelvételre, hanem mert az orvosok nem a kisebb intézményeket választják munkahelyüknek. Ez talán azért is van így, mert kevesebb lehetőségük van továbbfejlődésre, a falvakban kevesebb mozgásteret és fejlődési lehetőséget látnak, habár nálunk is adottak a specializációk is. Jelenleg is négy orvosunk specializáción van. A tizenötös jóváhagyott létszám helyett mindössze tíz általános orvos dolgozik nálunk a felnőtt lakossággal. Ezt bizony nagyon nehéz tizenegy településre elosztani, és sajnos ilyenkor a falvak kicsit megsínylik az orvoshiányt, mivel muszáj részarányosan beosztani az orvosokat. Emellett hiába kaptunk két orvost a Covid-rendelőre, mi a tízből vagyunk kénytelenek megoldani ezt is. A védőoltások száma is növekedőben van mind az influenza, mind a Covid-vakcina tekintetében.

n Jelenleg többen kérik a védőoltásokat?

– Most főként a harmadik, a negyedik és az ötödik, vagyis az emlékeztető dózisokat adjuk be. Jelenleg Pfizer van, illetve ezen a héten megkezdődik az új, bivalens oltás beadása. Ez a védőoltás két variánsra, az elsődleges Covid-vírusra és a módosult omikronra is védettséget ad. Ezt emlékeztető dózisként vehetik fel a páciensek, a két védőoltás között három hónapnak kell eltelnie. Nagyon meg kell dicsérni a magyarkanizsai lakosságot, ugyanis amint megkaptuk az influenza elleni védőoltást, 850 darabot, rögtön jelentkeztek. A mai napig 839-en már fel is vették. Bármikor igényelhetik ezt a védőoltást, jelenleg van még belőle raktáron is. Ez azt mutatja, hogy a lakosság nagyon tudatosan viselkedik, különösképp az idősek. Habár növekedett a Covid-fertőzöttek száma, de akik a védőoltást felvették, nagyon enyhe tünetekkel vészelik át. Most veszélyesebb egy influenzát elkapni, mint védőoltással Covid-fertőzöttnek lenni. Erősebbek a tünetek, és nehezebben vészeli át a beteg. Szerencsére kevés pácienst viszünk most már kórházba Coviddal.

n A Magyarkanizsai Egészségházból az elmúlt években folyamatosan korszerűsítésről adhatunk hírt. Ebben az évben mik a tervek, mit szeretnének fejleszteni?

– Ebben az évben már kaptunk egy légtisztító berendezést, amely a Covid-rendelőben nagyon hasznosnak bizonyul. Várható a NIS-pályázaton való részvétel eredményeképp a két nőgyógyászati rendelő felújítása, illetve pályázunk egy sterilizáló központi gépre a tartománynál. Az önkormányzat is megígérte, hogy három személygépkocsit adományoz az idén az egészségháznak, valamint kisebb eszközöket. A gyermekgyógyászatra várunk egy körülbelül 600 ezer dinár értékű támogatást, amely EKG-t, állómérlegeket magasságmérővel és kisebb eszközöket tartalmaz. Mindezekre nagy szükség van Magyarkanizsán és Horgoson is.

n Intézményvezetőként elégedett-e az egészségház felszereltségével, működésével?

– A felszereltséggel elégedettek lehetünk, a szakorvosi ellátásunk is maximális szinten van, de ennyi lakosra nehezen tudjuk megoldani, hogy várakozás nélkül jusson be a beteg az orvosához. Sokszor panasz van, hogy várakozni kell az általános orvosra is. A laborunk szintén túlterhelt, az időpontok várakozásra kényszerítik a pácienst. Így is naponta 120 analízist végeznek el, ennél többet a kapacitás nem enged, így van várakozás. Az orvosnak pedig a kezdő analízishez szükséges a laboreredmény. Ezen megpróbálunk változtatni, és a célkitűzésünk, hogy ne legyen várakozás, illetve több szakembert hozzunk az intézménybe. Igazgatóként mindenkinek a rendelkezésére állok, ha valamilyen jelentős gondja merülne fel.

Nyitókép: Gyólay Karolina, Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője