2023. március 22., szerda

Jók az eredmények a Zmaj iskolában

Az első félévben kevesebb volt a hiányzások száma mint egy évvel korábban

Bár hó, sőt, fagy sincs, javában tart a tél. Az oktatási intézmények többségében – a középiskolákat kivéve a jövő héttől kezdődik a tanítás, azaz a második félév. A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában két tannyelvű (szerb és magyar) oktatás folyik, a 2022/2023-as tanév első félévet 458 (köztük 160 magyar nyelven tanuló) diák fejezte be. Az iskola igazgatónője, Munjin Szokola Erika elmondta, 4 diák negatív eredménnyel fejezte be a tanév első részét, 4 diák pedig osztályozatlan maradt, ami annyit jelent, hogy 450 tanuló sikeresen kezdi a második félévet. Jó hír, hogy az előző időszakhoz viszonyítva jelentősen csökkent a hiányzások száma.

− Az eredményeket illetően tudni kell, hogy a jelenlegi statisztikai adatok a másodiktól a nyolcadik osztályos diákokra vonatkoznak, ugyanis az első osztályosok még nem kaptak osztályzatot. Az alsósoknál 100 kitűnő tanulónk van, 40 jeles és 21 jó. A felsősöknél 90 kitűnő, 94 jeles és 42 tanuló jó átlaggal zárta az első félévet. Ide tartozik a négy negatív osztályzatot kapott diák, és további négy, akik nincsenek leosztályozva, mert nem járnak rendszeresen iskolába. Utóbbi diákok esetében a szülőkkel és a Szociális Központ szakszolgálatával közösen keressük a megoldást.

Fontos elmondani továbbá, hogy iskolánkban dolgozik az erőszak megfékezésével megbízott munkacsoport (tagjai az igazgató, pedagógus, pszichológus, tanárok és az osztálytanítók), amelynek a feladata, hogy minden erőszakot jelenteni kell a Čuvam te (Vigyázok rád) elnevezésű platformon. A másik dolog, hogy a minisztérium megnövelte ugyan az iskolákban működő szakszolgálatok számát, de tekintettel arra, hogy a mi iskolánkban 26 tagozat működik, ránk ez sajnos nem vonatkozik, így továbbra is egy pszichológussal és egy fél munkaidőre alkalmazott pedagógussal dolgozunk – fogalmazott az igazgató.

Szavai szerint Szent Száva napján, január 27-én nem lesz tanítás, de az iskolai naptár szerint munkanapról van szó. A tervek szerint a diákok ezen a napon délelőtt a pravoszláv templomba mennek, este pedig a Zsebszínházban lesz közös ünnepség.

Munjin Szokola Erika elmondta azt is, hogy a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság idei tanévre vonatkozó iskolanaptára szerint a második félév január 16-án kezdődik és a nyolcadikosok számára június 6-áig, a többi tagozat számára pedig június 20-áig tart. Az ortodox Gyertyaszentelő (Sretenje) szünet 2023. február 15-én, szerdán kezdődik és február 17-én, pénteken ér véget, azzal, hogy a tanítás február 20-án kezdődik. A tavaszi szünet 2023. április 7-én, pénteken kezdődik és a két húsvéti ünnepet követően április 17-én, hétfőn ér véget.

Nyitókép: A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola épülete (Paraczky László felvétele)